Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
LEI Wageningen UR:

"Inkomen gemiddelde glasgroenteteler historisch hoog"

Van alle agrarische sectoren kennen de glasgroententelers de sterkste inkomensstijging. Volgens het LEI komen de glasgroententelers daarmee op een historisch hoog niveau van 274.000 euro. Dit blijkt uit de jaarlijkse inkomensraming van LEI Wageningen UR, mede op basis van CBS-cijfers, gepubliceerd op agrimatie.nl.

De inkomens zijn sterk afhankelijk van prijsvorming van producten. Opbrengstprijzen schommelen meer dan in het verleden en dat werkt vooral bij grotere bedrijven aanzienlijk door op het inkomen. Naast marktstrategie en opbrengstprijzen bepalen ook de bedrijfsomstandigheden, vakmanschap, managementkwaliteiten en verschil in bedrijfsstrategie het inkomen.


Gemiddeld inkomen glasgroententelers 274.000 euro
Productieproblemen in andere landen en de daaruit voortkomende uitzonderlijke marktomstandigheden hebben er voor gezorgd dat de opbrengstprijzen van glasgroenten in 2015 sterk zijn gestegen. In combinatie met lagere kosten voor energie stijgt het gemiddelde inkomen tot een voor de sector ongekend niveau. 

De sierteeltsector (snijbloemen en pot- en perkplanten) vertoont een wisselend inkomensbeeld. Snijbloemenbedrijven zien het inkomen licht dalen, maar het blijft op een voor de sector goed inkomensniveau. Pot- en perkplantentelers ontvingen gemiddeld betere prijzen voor hun producten en in combinatie met een toename van de bedrijfsomvang stijgt het inkomen met 25.000 euro. Ook binnen deze sector zijn de verschillen groot waarbij het belangrijkste product Phalaenopsis juist tegenvallende prijzen kende.



Omzet
In de glastuinbouw ligt de omzet van bedrijven gemiddeld tegen de 2 miljoen euro per bedrijf. Hierbij geldt dus dat de invloed van één procent prijswijziging stevig doorwerkt in de resultaten. Bij de presentatie van de resultaten op Agrimatie wordt ingezoomd op onder andere bloemen-, planten- en glasgroentenbedrijven. Die laatstgenoemde groep is samengesteld uit bedrijven die veelal afhankelijk zijn van één gewas. In die groep zitten dus tomaten-, komkommer- en paprikatelers, die allen met een verschillende prijsmutatie van hun producten worden geconfronteerd. Zie daarvoor ook de bovenstaande figuur. Voor een tomatenbedrijf met een omzet van 2 miljoen euro kan de genoemde prijsstijging van 9% een opbrengst- en inkomensstijging van bijna 2 ton betekenen. De prijsontwikkeling kan overigens binnen producten of tussen bedrijven ook zeer divers zijn.





Vollegrond
Het inkomen op de akkerbouwbedrijven stijgt in 2015 door hogere opbrengstprijzen van meerdere gewassen. Met name de prijzen van consumptieaardappelen en uien zijn beduidend hoger dan in het vorige seizoen. Samen met de goede exportmogelijkheden zorgt dit voor optimisme in de akkerbouw. De export van consumptieaardappelen vindt vooral plaats naar de ons omliggende landen. Uien gaan de hele wereld over. 

Hoge opbrengst tulp zorgt voor record inkomen
In de vollegrondstuinbouw boeken zowel bloembollen- als vollegrondsgroententelers het hoogste inkomensniveau van deze eeuw. Dit komt door hogere opbrengsten van tulpen en gestegen groenteprijzen door tekorten als gevolg van droogte elders in Europa. Het inkomen van fruittelers herstelt zich door betere prijzen voor appelen en peren in oogstjaar 2015. Boomkwekerijbedrijven zien hun inkomen dalen als gevolg van verdere daling van de export naar met name Duitsland en de daarmee gepaard gaande gematigde prijsvorming.

Bron: agrimatie.nl.
Publicatiedatum: