Nuon MarktRapport week 51

Historisch klimaatakkoord gesloten in Parijs

Nuon heeft het rapport over de energiemarkt in week 51 gepubliceerd. Over de hele linie worden dalende prijzen verwacht.

Elektriciteitsprijzen gedaald
De langetermijnprijs van elektriciteit is afgelopen week gedaald. Door een prijsdaling van kolen, gas en CO2-rechten kon elektriciteit tegen een lager tarief worden opgewekt en hierdoor daalde de prijs.

Afgelopen weekend is in Parijs een klimaatakkoord gesloten. Hierin zijn afspraken gemaakt om toekomstige CO2-uitstoot te beperken en zo de opwarming van de aarde tegen te gaan. Naar verwachting hebben de nieuwe afspraken weinig effect op de Europese energiemarkten. Huidige ambities blijven gehandhaafd en hoeven voorlopig nog niet ambitieuzer.

Gasprijs blijft dalen door hoge temperaturen
De langetermijnprijs van gas is afgelopen week gedaald. Deze prijsdaling werd onder andere veroorzaakt door de historisch lage olieprijs, welke wordt veroorzaakt door overproductie en de prijsontwikkeling van CO2-rechten.

Ook de dagprijs van gas daalde afgelopen week. De belangrijkste reden voor deze prijsdaling was de lage vraag naar gas, veroorzaakt door relatief hoge temperaturen. Daarnaast droegen hoge gasvoorraden en ruime beschikbaarheid van LNG bij aan de prijsdaling.

Warm winterweer houdt aan
Naar verwachting blijven de Nederlandse temperaturen relatief hoog tot aan het einde van het jaar. Hierdoor hoeft minder gestookt te worden en neemt de vraag naar gas af. Dat kan leiden tot dalende gasprijzen.

Historisch lage olieprijzen
De olieprijs is afgelopen week verder gedaald en bevindt zich momenteel net boven het historisch lage niveau van 2002. De belangrijkste reden voor deze prijsontwikkeling is de overproductie van olie door OPEC-landen.

Voor meer informatie:
Nuon
085 888 7848
salesportfolio@nuon.com
www.nuon.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven