Potgrond uit lokale grondstoffen in Vietnam

VP Systems uit Noord-Limburg heeft met AVW uit Vietnam een succesvolle joint venture van de grond getild. De klanten staan in de rij voor de kwalitatief goede potgrond. Het productieproces is milieuvriendelijk en de lokale medewerkers en managers krijgen goede opleidingen en kansen aangeboden.

De joint venture van VP en AVW heet Nuciferco en is gevestigd in de Vietnamese provincie Ben Tre. Met restproducten, die lokaal als afval worden beschouwd (kokosbolsters en rijstvlies), produceert het bedrijf potgrond en koolstof. Dit laatste product wordt gebruikt voor koolstoffilters voor water- en luchtzuiveringsinstallaties.

De kwaliteit van de producten is hoog en het proces maakt gebruik van diverse milieuvriendelijke technieken. Henri Elen van VP Systems geeft enkele voorbeelden. "We wassen onze grondstoffen met regenwater dat we zelf opvangen. Om onze droger te verwarmen, vergassen we rijstvlies. Deze vergassing levert minder uitstoot op dan verwarming door verbranding."Aandelen
Behalve aan het milieu schenkt Nuciferco ook aandacht aan de mensen. Meer dan de helft van het hoger management bestaat uit Vietnamese vrouwen. Eén van hen is director en heeft 10 procent van de aandelen verworven. Waarom heeft Elen hiervoor gekozen? "Zij is de spil van het bedrijf en draagt veel verantwoordelijkheid. Door haar aandelen in het bedrijf te geven, versterk ik haar betrokkenheid."

19.000 opleidingsuren
Niet minder dan 19.000 opleidingsuren zijn inmiddels in Nuciferco geïnvesteerd. Eén training heette 'How to create value'. Elen: "Daarbij vroeg ik de medewerkers: zet op papier waar u van droomt. Daar moest enige schroom voor overwonnen worden, maar uiteindelijk durfden ze het toch aan. De één droomde van een brommer, de ander van een huis of een mooie opleiding voor de kinderen. Maar de meesten dachten dat ze hun droom nooit konden laten uitkomen. De les van deze training was: dat kan wel, als je ervoor zorgt dat je genoeg kennis hebt, de juiste keuzes maakt en goed zaken doet." De aanpak sloeg aan. In zestien maanden tijd steeg de productie van 1 kilo per werkuur naar 14 kilo per werkuur.

Van 30 naar 60 medewerkers
Behalve dat de productie toenam, verdubbelde het medewerkersbestand van 30 naar 60 en vindt het product gretig aftrek. "We hebben veel geïnvesteerd in opleidingen en automatisering", verklaart Elen het succes. "Het project is nog niet klaar, maar we kunnen constateren dat het geslaagd is. De financiële bijdrage van de Nederlandse overheid heeft daar aan bijgedragen. Maar misschien meer nog de bijbehorende voorwaarde die we meekregen, om voldoende zorg aan milieu en mens te besteden. Dat heeft ons getriggerd om innovatief te produceren, en om onze medewerkers kansen te bieden. De mensen profiteren en het bedrijf ook."

Het Private Sector Investeringsprogramma (PSI)
De joint venture van VP Systems en AVW ontving ondersteuning vanuit PSI, voorheen bekend als PSOM. Dit subsidieprogramma (uitgevoerd door RVO.nl) richt zich op innovatieve investeringsprojecten in ontwikkelingslanden om zo financiële groei, werkgelegenheid en het genereren van inkomen te stimuleren. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft besloten het programma definitief te sluiten vanaf 2015.

Bron: RVO 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven