Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uitstel kleine kwekerijen waterzuivering

Op 1 januari 2018 moeten glastuinbouwbedrijven, die afvalwater met gewasbeschermingsmiddelen lozen op oppervlaktewater of riolering beschikken over een functionerende zuiveringsinstallatie. Nu wordt afgewogen om kleine glastuinbouwbedrijven meer tijd te geven voor de invoering. Dat staat in het werkprogramma Samen aan de slag voor schoon water.

De waterzuiveringseisen zijn nauwelijks op te brengen, bleek eerder dit jaar. Vooral kleine kwekerijen komen in de knel. In het onderzoek worden opties gegeven om die betaalbaarheid te verbeteren.

De betaalbaarheid wordt verbeterd door:
  • collectieve installaties of aanpassing van riool/afvalwaterzuiveringsinstallaties te faciliteren met de mogelijkheid om waar nodig meer tijd te krijgen voor het voldoen aan de zuiveringsverplichting, met een maximum van drie jaar.
  • onderzoek te doen naar de mogelijkheid om kosten voor collectieve installaties en aanpassing van de riool/afvalwaterzuiveringsinstallatie door te berekenen aan de vervuiler,
  • voor kleine glastuinbouwbedrijven de kosten drastisch te verlagen via innovaties, zoals een mobiele zuivering. Daarnaast wordt afgewogen of deze categorie de mogelijkheid wordt gegeven om meer tijd te krijgen voor de invoering, met een maximum van drie jaar,
  • mogelijkheden voor de inzet van financiĆ«le instrumenten na te gaan.
  • De uitvoering van de afspraken wordt gemonitord via het Platform Duurzame Glastuinbouw en twee keer per jaar via een bestuurlijk overleg.

Eerder dit jaar werd besloten dat de zuiveringsplicht doorgang vindt. "Deze zuiveringsplicht zal gelden voor alle gewasbeschermingsmiddelen en is essentieel om de normoverschrijdingen in het oppervlaktewater sterk terug te dringen. Aan de hand van de uitkomsten van het LEI-onderzoek naar de betaalbaarheid en het daaraan gekoppelde uitstel van 1 januari 2016 tot 1 januari 2018, zoals bestuurlijk overeen is gekomen, mag de maatregel als proportioneel worden beschouwd", schreef staatssecretaris Mansveld.

Publicatiedatum: