Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Blogger schetst uitzichtloos bestaan Marokkaanse tomatenplukkers

Zware werkomstandigheden en lage lonen. Werkdagen van acht uur 's ochtends tot elf uur 's avonds in kassen waar het 52 graden kan worden. Geen hoop op verbetering. Een uitzichtloos bestaan. Dat is het beeld dat blogger Daisy schetst naar aanleiding van haar bezoek aan Marokkaanse tomatenkwekerijen.

Daisy is door belangenorganisatie Fairfood uitgenodigd om in de Marokkaanse kassen te kijken. FairFood haalde al eerder uit naar de Marokkaanse tomatenteelt. Vorig jaar publiceerden ze het rapport 'The Fruits of their labour – The low wages behind Moroccan tomatoes sold in European supermarkets', dat ook over dit onderwerp gaat.

Naar aanleiding van haar bezoek heeft ze een blog geschreven waarin ze aandacht vraagt voor de Marokkaanse arbeiders. Ze interviewt de Marokkaanse tomatenwerkster Zahra - die bij het afscheid een traan laat. "Ze vraagt of ik haar verhaal thuis wil vertellen en hoopt hardop dat het zal helpen. Dat het ietsje beter wordt als ik vertel wat ik vandaag gehoord heb.

Daisy constateert dat Marokkaanse tomaten in onze winkels eigenlijk veel te goedkoop zijn. "Het grootste deel van de tomaten die van november tot april in de grote Nederlandse supermarkten liggen, komen uit Marokko", schrijft ze. "In de grote supermarkten kosten tomaten rond de € 2,50 per kilo. Dat kan alleen doordat de tomatenplukkers en -verpakkers in Marokko te weinig betaald krijgen." De vrouwen in de kassen sjouwen volgens Daisy dagelijks 450 kg tomaten voor 6 euro per dag. Volgens Daisy hebben de werkers geen contracten en durven ze niet op te komen voor hun rechten.
Publicatiedatum: