Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
krappe aanvoer en viering feestdagen

Israël: Groenteprijzen blijven pieken

De groenteprijzen op de Israëlische markt zijn de laatste maand omhoog geschoten. De komkommerprijs is in 24 uur tijd met 25% gestegen: van €1,81 per kilo naar €2,27 per kilo. In september stegen de komkommerprijzen al met 156%. Ook de paprikaprijzen zijn de afgelopen maand met 50% gestegen naar €2,27 per kilo. Courgettes zijn zelfs 100% duurder geworden de laatste maand en 10% duurder in de laatste paar dagen. 

De tomatenprijs is inmiddels stabiel maar steeg sinds begin september met 162%. De prijzen van witte en rode kool zijn in dezelfde periode met respectievelijk 39% en 38% gestegen.

De uitschieters in de groenteprijzen worden veroorzaakt door een krappe aanvoer als gevolg van ongunstige weersomstandigheden en de viering van Joodse feestdagen, waardoor er minder werkdagen waren. Israëlische groothandelaren laten weten dat de aanvoer zo beperkt is dat kwalitatief slechte producten zelfs nog hoge prijzen opbrengen. Handelaar Roni Mizrahi uit Jeruzalem legt uit dat in de vroege ochtend komkommers en paprika's al uitverkocht zijn op de markt en dat slechte tomaten voor woekerprijzen van de hand gaan. Eersteklas tomaten zijn niet eens verkrijgbaar. 

Telers, handelaren en retailers bekritiseren de Israëlische regering omdat deze op geen enkele wijze ingrijpt om dergelijke prijsschommelingen te beperken. Telers geven aan geen steun te krijgen voor hun sector. Handelaren en retailers beklagen zich over het feit dat het Ministerie van Landbouw de invoer van AGF heeft tegengehouden totdat de prijzen omhoog schoten.

Uri Ariel, Minister van Landbouw, liet onlangs weten dat de Israëlische regering de invoer van groenten uit Europa weer toestaat. Dit bericht werd echter zo kort voor de Joodse feestdagen bekendgemaakt dat er in de praktijk niets van terecht kwam.


Bron: globes.co.il
Publicatiedatum: