Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Drones vliegen door Spaanse kassen

In de kasteelt bestaat de noodzaak om bepaalde omgevingsvariabelen van de kas continu nauwkeurig te meten. Een studie uitgevoerd door de Spaanse onderzoekers van het Robotics and Cybernetics Research Group (RobCib) bij het Centrum voor Automation and Robotics (CAR) heeft een drone gebruikt om temperatuur, luchtvochtigheid, helderheid en kooldioxide-concentratie in een kas te meten. Een drone heeft duidelijke voordelen boven andere alternatieven zoals sensornetwerken, en het gebruik van deze technologie kan de bestaande klimaatsystemen verbeteren en de gewassen beter in de gaten houden.



Onderzoekers hebben gebruik gemaakt van een onbemande drone aangedreven door vier rotors, een zogenaamde quadcopter of quadrotor. Het gebruik van deze robots neemt toe door hun beperkte grootte (van enkele decimeters tot een meter of twee), de lage kosten en de mogelijkheid om camera's of sensoren op moeilijk bereikbare plekken te plaatsen.




De quadrotor werd uitgerust met sensoren voor temperatuur, vochtigheid, helderheid en kooldioxide-concentratie en een controller om deze gegevens te verzamelen en naar een draadloos netwerk te sturen. Onderzoekers hebben een volledige analyse van 'computational fluid dynamics' uitgevoerd en de optimale positie voor deze sensoren bepaald. Hieruit blijkt dat de propellers geen invloed hebben gehad op de resultaten. De quadrotor kan voorgeprogrammeerde routes volgen of vrij bewegen op zoek naar afwijkingen in de metingen.





Na afloop werden alle systemen getoond in een experiment in een kas bij de "plastic zee" in Almeria. De drone vloog in 20 minuten de kas rond en genereerde kaarten van temperatuur, vochtigheid, helderheid en kooldioxide-concentratie. Deze kaarten kunnen onder meer worden gebruikt om optimale milieuvoorwaarden voor de groei van planten te garanderen of om afwijkingen in temperatuur en vochtigheid op te sporen.

Bron: phys.org
Publicatiedatum: