Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hongarije: Nieuw trainingscentrum voor substraatteelt

In Hongarije is een nieuw democentrum geopend. Het democentrum is een nieuwe stap om telers in Oost-Europa te ondersteunen bij de substraatteelt. Het centrum is gebouwd door Cocogreen en zijn Oost-Europese partner Duna-R. 



Het trainingscentrum staat in Szentes. Dit ligt twee uur reizen van Budapest vandaan en is een regio die bekend staat om zijn tomaten- en paprikateelt. Het centrum is ontworpen volgens de huidige standaard voor commerciële teelt in de glastuinbouw van Midden-Europa. Cocogreen is breed actief in deze markt en dan met name op het gebied van paprikateelt. Het complex bestaat uit zes plastic tunnels met hangende gootsystemen, Priva-bediening en geautomatiseerde bemesting- en irrigatieunits. Alle gewassen worden geteeld in onderlagen van kokosvezel.




Volgens Attila Ruszthi van Duna - R is het proefstation bedoeld om telers uit Oost-Europa te onderwijzen in substraatteelt. "Hongaarse groentetelers zijn vooral gewend om met grond onder onverhitte plastic tunnels of in open velden te werken. Er vindt echter in rap tempo een overgang naar glastuinbouw plaats. Ook zijn er telers in Polen en Oostenrijk die de beschikking hebben over geavanceerde kassen, maar ook zij hebben meer training nodig om een optimaal resultaat met systemen te behalen. Daarom kunnen telers ons nu bezoeken om goede resultaten op lokale variëteiten te zien. We organiseren training en tests die op hun behoeftes zijn toegespitst, zodat we onze producten ook volgens hun teeltstrategieën kunnen optimaliseren.



Duna - R is een onderneming met meer dan veertig jaar ervaring in het veredelen, telen en distribueren van lokale paprika-variëteiten. Vandaag de dag zijn er veel telers die naar moderne methodes zoeken voor paprikateelt om zo hun opbrengst te vergroten.


Het trainingscentrum is onderdeel van een educatief programma om de markt in Centraal- en Oost-Europa voor glastuinbouw en gespecialiseerde landbouw te ontwikkelen. Hierdoor kunnen telers in de regio onafhankelijker worden. Thomas Ogden van Cocogreen zegt: "We voelden de noodzaak om telers te onderwijzen over het gebruik van Cocogreen-onderlagen en daarmee samenhangende hydrocultuurtechnieken. We wilden de resultaten van ons onderzoek met hen delen. De telers kunnen met eigen ogen zien wat voor enorme verbeteringen kunnen worden bereikt in vergelijking met de bestaande systemen die ze nu gebruiken."



De uitvoerend directeur van Duna-R, Ruskó József, benadrukte dat voor het voor hem als ervaren teler en distributeur het belangrijk is om de markt te onderwijzen. "Je kan niet simpelweg naar buiten gaan en een product verkopen als je niet meedoet met de kennisoverdracht over hoe je het moet gebruiken. Telers in Hongarije en andere delen van Europa hebben goed onderwijs nodig om het meeste uit hun gewassen te halen. Deze theorie wordt ook ondersteund door Cocogreen."


Meer dan driehonderd man was aanwezig bij de opening. "Onder hen waren honderdvijftig vooraanstaande telers uit de regio van Centraal Europa," zei Thomas. "Het was een belangrijke dag, omdat landbouw en glastuinbouw de voornaamste economische bijdrage leveren in Hongarije. Daarom werd het evenement ook bijgewoond door kamerleden, afgevaardigden, universiteiten en veel telers.


Ook was op het evenement een cameraploeg aanwezig, die de bouw en uitgevoerde tests hebben gevolgd als onderdeel van een tv-programma over landbouw.

In de toekomst zullen Cocogreen en Duna-R verschillende trainingsprogramma's en seminars organizeren met behulp van geavanceerde kasbenodigdheden en technologie. Daarnaast zal het centrum ook dienen als distributiepunt voor Cocogreen's cocosvezel-onderlaag-producten. Het hele jaar door is lokaal een voorraad beschikbaar, afkomstig van Cocogreen's productie-activiteiten.

Voor meer informatie:

Cocogreen
Thomas Ogden, Commercial Director
togden@cocogreen.co.uk
www.cocogreen.co.uk

Duna - R
Attila Ruszthi, Sales & Marketing Director
H-1224 Budapest, IX. u. 17.
Tel.: (+36 1) 362 4152
Fax.: (+36 1) 362 2162
Mob.: (+36 20) 575-8335
E-mail: ruszthi.attila@duna-r.hu

Publicatiedatum: