Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Venezuela: knoflook is gewicht in goud waard



Volgens een aantal handelaren in centraal San Cristóbal in Venezuela zijn sinds begin dit jaar de prijzen van knoflook gestegen met meer dan 500%. In januari varieerde de prijs per kilo van $25 tot $30 (€22,10 tot €26,62). Nu is die prijs $170 (€150,87).

"De grootste reden hiervoor is inflatie. Daarnaast wordt voor de knoflookteelt gebruik gemaakt van hulpstoffen die erg duur zijn. Knoflooktelers gaan net als in andere sectoren gebukt onder een schaarste aan onder andere gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. Die zijn moeilijk te verkrijgen en als iemand ze al kan aanschaffen, zijn ze te duur. Dit eist allemaal zijn tol op de uiteindelijke kosten," aldus handelaar José Camargo.

Groenten en fruit uit alle regio's in het land hebben hiervan te lijden, waarvoor Fedeagro al maanden terug waarschuwingen had gegeven. De situatie is vergelijkbaar met betrekking tot teelt en kosten, wat de reden is dat de meeste producten prijzen bereiken van meer dan 100 bolivars (€14,09) per kilo. Deze prijzen gaan waarschijnlijk verder stijgen.

"De prijsstijgingen komen door het feit dat de benodigde zaden geïmporteerd moeten worden en dus erg duur zijn en ook door het gebrek aan meststoffen", zei Camargo, die hiermee de uitleg citeert van zijn leveranciers. Als het regenseizoen komt, zullen prijzen nog meer toenemen omdat plantages overstroomd raken en veel van de oogst verloren zal gaan.

Voor consumenten is de harde realiteit dat zij het nu zonder bepaalde producten moeten doen, omdat ze deze simpel niet kunnen veroorloven. "Elke week worden producten duurder en daar kan niet zoveel aan gedaan worden. We zijn niet in staat om een gebalanceerd dieet te houden. Je moet eten wat je je kunt veroorloven," zegt Beatriz Sierra.

Carmena Linares is van mening dat sommigen misbruik van de crisis maken door te speculeren. "Het is weliswaar zo dat we momenteel een moeilijke economische situatie meemaken, maar sommige handelaren maken hier gebruik van en drijven hun prijzen verder omhoog. Dit is ook het geval met de parallelle dollar, die de oorzaak is van de hoge prijzen voor schoenen, tassen, kleding, make-up en huishoudelijke apparaten."

Maria Gabriela Garcia zegt dat hoewel knoflook niet beschouwd wordt als een noodzakelijk product, het wel praktisch onmisbaar is tijdens het koken. De hoge kosten leggen echter de aanschaf aan banden. "Knoflook is erg gezond, zeker voor het hart. Het is zonde dat we niet langer op natuurlijke wijze voor ons gezin kunnen zorgen."

Bron: La Nación
Publicatiedatum: