Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
fotoreportage Roelands Plant Farms

Canadese plantenkwekerij groeit mee met Noord-Amerikaanse glastuinbouw

Tholen - De eerste planten van de Canadese plantenkwekerij Roelands Plant Farms gingen anderhalf jaar geleden de deur uit. Sindsdien loopt het storm bij het bedrijf. Aan de eerste uitbreiding wordt nu dan ook gewerkt en verwacht wordt dat het areaal binnen enkele jaren groeit naar 4,5 hectare. Adrian Roelands en Arie Alblas laten zien hoe het eraan toegaat in Ontario's modernste plantenkwekerij.

Onze internationale nieuwsbrief HortiDaily is door Canada gereisd om te onderzoeken hoe de tuinbouwsector zich hier ontwikkelt. De komende weken op GroentenNieuws verschijnen diverse fotoreportages en portretten van Canadese bedrijven, gemaakt tijdens deze reis.


Jodi en Adrian Roelands met productiemanager Arie Alblas.

Groei areaal
In het Canadese plaatsje Lambton Shores, op 200 kilometer afstand van het tuinbouwgebied Leamington en vlakbij de oever van Lake Huron, werd twee jaar geleden den eerste kas van plantenkwekerij Roelands Plant Farms opgeleverd. Sindsdien worden er op het bedrijf jaarrond groenteplanten opgekweekt. Die gaan naar telers in het Oosten van Canada en de VS. Op het bedrijf zijn ze daarnaast druk bezig met de bouw van een nieuwe kas. "Toen we de eerste 1,6 hectare lieten bouwen, hebben we ons meteen voorbereid op uitbreiding. De verwarmings- en irrigatiefaciliteiten kunnen in totaal al 4,5 hectare aan", vertelt eigenaar Adrian Roelands. "Ze zijn de grond nu aan het egaliseren en fase twee, 1,6 hectare groot, moet aan het eind van de zomer in productie zijn." Adrian verwacht dat ook de derde uitbreiding binnen afzienbare tijd gerealiseerd gaat worden.

De snelle groei van de plantenkweker is niet vreemd als je kijkt naar de groei van de glastuinbouw in Noord-Amerika. In Ontario alleen al groeit het areaal snel. De meeste telers zijn gevestigd in Leamington en daar neemt het areaal jaarlijks met 10% toe. Ook over de grens, in de VS, is de sector in ontwikkeling. "Sommige grote Canadese telers gaan nu vanwege een gunstig investeringsklimaat en het local4local aspect aan de slag in Michigan, Illinois, New York en Ohio. Wij zitten niet ver van Leamington, maar ook niet ver van de grens. Daardoor kunnen we ook inspelen op de groei in deze regio's", vertelt Adrian. "Want met de groei van het areaal stijgt ook de vraag naar veilige, professioneel opgekweekte planten."



Bekijk de (Engelstalige) fotoreportage van Roelands Plant Farms hier

Hygiëne
Het laten opkweken van planten wordt in Noord-Amerika steeds populairder en het klantenbestand van Roelands Plant groeit. Volgens Arie heeft dat te maken met de flexibiliteit van plantenkwekers, maar ook met de strenge hygiëne-protocollen. "Bij ons in de buurt zitten niet veel kassen, dus de ziektedruk is niet zo hoog als in andere gebieden. Verder hebben we besloten om onze opkweek niet af te wisselen met sierteelt of potplanten. Dat spreekt ze aan: de zekerheid dat alleen gecertificeerde, schone groentenzaden in onze kas te vinden zijn."

Ook toenemende geïntegreerde biologische gewasbescherming is een belangrijk thema voor het bedrijf. "Je kunt die trend niet negeren, maar ook los daarvan vinden we het een belangrijk onderwerp. Tegen bepaalde plagen zijn biologische middelen zelfs de enige die werken - er is vaak geen andere keus. Maar onze klanten waarderen het ook. We kunnen ze ondersteunen bij hun gewasbeschermingsplan. We dienen biologische middelen toe of beginnen tijdens de opkweek al met de opbouw van een populatie nuttige insecten. Dit ondersteunen we volledig, zonder eventuele meerkosten."




Planning
Het afgelopen jaar zijn er 3,7 miljoen planten de deur uit gegaan. Een goede planning en een optimale efficiëntie is daarbij van levensbelang. "Onze belangrijkste gewassen zijn paprika, daarna komkommer en tomaat. De komkommers worden jaarrond opgekweekt en afgenomen. Daarvoor hebben we belichting laten installeren. In oktober starten we met de opkweek van paprikaplanten. De traditioneel telende tomatentelers bestellen in de laatste maanden van het jaar. Maar door de groei van de jaarrond tomatenteelt in Noord-Amerika, verwachten we ook in de zomer meer tomatenplanten te moeten leveren. Veel daarvan zijn geënte planten. Dankzij deze trend kunnen we de gaten in ons teeltschema nog verder dichten."

Bekijk de (Engelstalige) fotoreportage van Roelands Plant Farm hier


Aan de slag bij Roelands Plant Farms? Bekijk de vacature hier.

Roelands Plant Farms Inc.
5894 Douglas Line
Lambton Shores, ON
N0N 1J5
Phone 519.786.6001
Cell 519.330.6216

ariea@roelandsplant.ca
www.roelandsplant.ca