Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vroegop-Windig levert Texelse artisjokken

Vroegop-Windig heeft onlangs artisjokken uit Texel toegevoegd aan haar assortiment. Op het eiland Texel telen Arco Eelman en Rutger Zoetelief sinds twee jaar artisjokken, zowel voor de consumptie als voor de bloemen.

De teelt van de artisjokken is eigenlijk als een grap begonnen. Arco heeft een agrarische achtergrond en heeft samen met zijn compagnon Rutger Zoetelief de gok gewaagd. Vorig jaar hebben zij voor het eerst zaad voor drie rassen gekocht bij Bayer CropScience en waar er normaal het eerste jaar geen oogst is, hadden zij al een hele beste oogst. Zij zijn met hun artisjokken restaurants en hotels op Texel afgegaan waar deze lokale producten gretig werden afgenomen.



Artisjokken en Texel
Gedijt een artisjok op Texel? In 2013 hebben de telers dit onderzocht en de knelpunten zijn het latere (koudere) voorjaar en de vorstgevoeligheid. Beide problemen worden nu opgelost door het gebruik van gronddoeken en windbreekgaas. Hierdoor blijft de bodem warmer en wordt het wat geriefelijker wat resulteert in een mooi aanbod artisjokken.



Over artisjokken
De artisjok past, als vergeten groente, heel goed in deze tijd. De artisjok is één van de oudste gecultiveerde groenten, die we kennen en komt uit noordelijk Afrika. Hij werd al geteeld door de Grieken en Romeinen. Artisjokken zijn eigenlijk de bloemknoppen van een distelsoort en is nauw verwant aan de kardoen. De grijsgroene bloemknoppen bestaan uit schubblaadjes die om de bloembodem (het hart) zijn gevouwen. De bloemknoppen bestemt voor consumptie worden geplukt vlak voor de knop in bloei gaat. Als je de artisjok laat doorgroeien dan ontwikkelt zich een prachtige paarse bloem.



Verkrijgbaar bij Vroegop-Windig
Dit jaar zijn de Texelse artisjokken op het vaste land exclusief via Vroegop-Windig te verkrijgen! De zilte artisjokken van Texel zijn vanaf 10 juni per stuk te koop. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met de afdeling verkoop.

Meer informatie:
Vroegop-Windig
Afdeling Verkoop
T: 020 6061818
E: verkoop@vroegop.nl
www.vroegop.nl

Publicatiedatum: