Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jubilerende aspergebroeders ridderen Frans Timmermans

Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie was vandaag een van de eregasten bij de feestelijkheden rondom het zevende lustrum van de aspergebroederschap Confrérie de l'Asperge Limbourgondië. Tijdens het traditionele Groot Limbourgondisch Galadiner is de Limburgse Eurocommissaris benoemd tot Commandeur van de Confrérie. Ook de eerste Nederlandse winnaar van de Tour de France, Jan Janssen, werd onderscheiden: hij is benoemd tot Chevalier.


EU vicevoorzitter Frans Timmermans met Aspergekoningin Sharon Martens, Confrérie president Pieter Smits (links) en Joop van der Veer.

De huldiging van beide eregasten vormde een van de hoogtepunten van de lustrumviering in Hostellerie De Hamert in het Noord-Limburgse Wellerlooi. Daar, waar in 1980 de wieg stond van de broederschap, waren 115 aspergeliefhebbers bijeen om tijdens een feestelijke maaltijd alle eer te bewijzen aan de koningin der groenten. Dat deed ook de net-gedecoreerde Frans Timmermans in zijn dankwoord, waarin hij refereerde aan de regionale geschiedenis.

President Pieter Smits blikte in zijn feestrede terug op de 35 jaar dat de confrérie bestaat. Bij de oprichting in 1980 wist het aspergegenootschap alle ambassadeurs van de lidstaten van de voorloper van de Europese Unie naar Noord-Limburg te halen. Ze waren onder leiding van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Chris van der Klaauw per trein vanuit Den Haag naar de Venlose veiling in Grubbenvorst afgereisd.

Doel van de confrérie is het promoten van asperges in de breedste zin van het woord. Dat is gelukt: at een Nederlander in 1980 nog gemiddeld 300 gram asperges per jaar, nu is dat bijna verdrievoudigd tot 800 gram. Ook het aantal aspergetelers is fors toegenomen, evenals de gemiddelde bedrijfsgrootte.

Elk zichzelf respecterend restaurant in ons land heeft in de maanden mei en juni (het aspergeseizoen duurt tot 24 juni) enkele aspergegerechten op de menukaart staan. Zo ook Hostellerie De Hamert, waar de gasten zich tijdens het jubileumgala te goed deden aan onder meer een nieuwe creatie van chef-kok Harold Kok: gemarineerde asperges met een creatie van aspergemousse, ganzenlever, krab en kreeft. Ook stond een evergreen op de menukaart: asperges op Limburgse wijze, met onder andere de ham van het 'Livar', het Limburgs varken. Nóg zo'n streekproduct dat de laatste decennia een enorme opmars in het hele land heeft gemaakt.

Publicatiedatum: