Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Basiskennis asperge in het noorden lager dan het zuiden

Het Nederlands asperge centrum promoot asperges op vele wijze met de landelijke campagne 'Proef de lente!'. Volgens het Aspergecentrum blijkt wederom dat Nederlanders vaak niet precies weten hoe ze asperges klaar kunnen maken.

Ontbrekende basiskennis
Er is nog een hoop winst te behalen als het over de basiskennis van de gemiddelde consument gaat met name boven de rivieren. In het zuiden van Nederland ligt die kennis hoger maar dat is niet vreemd aangezien daar de meeste asperges geteeld worden en de thuisconsumptie vele malen hoger ligt dan boven de rivieren. "Heb jij al asperges gegeten dit seizoen?" is daar dan ook een vaak gehoorde uitspraak.

Waar gaat het dan meestal mis in de rest van Nederland? Bart Benders van het Nederlands asperge centrum ziet drie missers : "Bij de aankoop: niet herkennen van een (dag)vers product. Bij het schillen: achtergebleven schil, verwijderen kopjes en onderzijde. Tijdens de basisbereiding is de meest gemaakte fout dat mensen de asperges te lang doorkoken."

5 tips voor de lekkerste asperges
Wat kunnen consumenten doen om iedere aspergemaaltijd tot een feest te maken?

  • Herkennen van verse asperges(dag)verse Nederlandse asperges. Die zijn lichtglanzend, wit van kleur, niet ingedroogd aan de onderzijde en piepen als ze langs elkaar wrijven
  • Voorschillen: snijd 1,5 cm van de onderzijde en leg ze 30 minuten in koud water. Hierdoor zijn ze makkelijker te schillen
  • Goed schillen van asperges: met een dunschiller of speciale aspergeschiller van vlak onder het kopje naar beneden iets overlappend, zodat er geen randje schil overblijft
  • Geschilde asperges weinig tijd? Koop (verse) geschilde asperges
  • Max 5 minuten doorkoken goede basisbereiding: breng de asperges in ruim koud water met een snufje zout aan de kook. Maximaal 5 minuten zachtjes doorkoken. Neem de asperges van het vuur en laat ze afhankelijk van de gewenste 'bite' 15 minuten met gesloten deksel doorgaren. Haal de asperges voorzichtig uit het kookvocht en laat ze goed uitlekken.

Bovenstaande tips zijn in een filmpje samengevat:


'Proef de lente!'
Met de campagne 'Proef de lente!' worden sinds 2013 veel consumenten (2015: > 30 miljoen) bereikt in het aspergeseizoen (april tot en met 24 juni). Er wordt zowel online als offline intensief campagne gevoerd waarbij onder andere wordt samengewerkt met de foodsector en vele evenementenorganisaties. De Nationale opening van het aspergeseizoen vormt jaarlijks de aftrap.
Tot en met 7 juni kunnen consumenten nog meedoen aan de 'Proef de lente!' prijsvraag waarbij ze een aspergethuisdiner door Asperge-ambassadeur 2015, tv-kok Mathijs Vrieze kunnen winnen: www.facebook.com/Aspergecentrum
Maandag 8 juni maakt het Nederlands asperge centrum de winnaar bekend.

Nederlands asperge centrum

Het Nederlands asperge centrum heeft als doel de Nederlandse asperge te promoten. Het streeft ernaar om met zoveel mogelijk partijen binnen de sector een verantwoord maar vooral lekker vers product onder de aandacht te brengen. Het Nederlands asperge centrum is onderdeel van Aceera bv dat de aspergesector ondersteunt. Haar achterban dekt 80% van het areaal.


Publicatiedatum: