Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belgische telers trouw aan PO

Belgische telers wijzigen nauwelijks van producentenorganisatie. De afgelopen vijf jaar wisselde van een groep ondervraagde telers maar 6,7% van PO. Slechts 1,1% heeft dit meerdere keren gedaan. Van de respondenten die niet veranderd zijn van PO wil momenteel 1,3% veranderen. Nog eens 1,8% overweegt om niet langer lid te zijn van een PO. Dat blijkt uit een enquête van het Departement Landbouw en Visserij onder groente- en fruittelers. Ruim 1.700 telers vulden de enquête vorig voorjaar in, waarvan bijna 580 leden van BelOrta.

Uit de enquête blijkt ook dat PO-leden over het algemeen een goed gevoel hebben bij hun PO. Slechts 12% ging niet akkoord met die stelling. Vooral de betalingsgarantie wordt sterk gewaardeerd. De korte betalingstermijnen door PO's scoren eveneens hoog. Uit de enquête blijkt immers dat 65% akkoord gaat met deze stelling. De respondenten zijn gemiddeld 19,6 jaar lid van een PO.

Ontwetendheid over PO
Uit de enquete blijkt echter ook dat nog niet de helft van de ondervraagden weet wat het PO-programma van hun vereniging inhoudt. 43% van de PO-leden kent zijn operationeel programma, 22% niet. 56% van de PO-leden heeft bij de stelling of zijn PO een goed GMO-programma geen mening aangeduid of neemt een neutrale positie in. 38% is tevreden tegenover 18% ontevreden. 51% van de ondervraagden voelt zich goed bij de PO. 35% staat neutraal tegen de organisatie en 12 procent gaat niet akkoord met deze stelling.

GMO
Bijna 70% van de ondervraagden vindt dat aanbodconcentratie door de PO's noodzakelijk is om sterker te staan in de afzetmarkt. Dat de PO zorgt voor prijs- en inkomensstabiliteit is echter maar volgens 28% zo.
Leden kunnen van hun PO de toelating krijgen om tot maximaal 25% thuis of rechtstreeks aan de consument te verkopen. Het zelf verkopen in de handelsketen is voor PO-leden niet toegestaan. Uit tabel 15 blijkt dat 29% van alle respondenten in de toekomst eraan denkt om rechtstreeks aan de consument te verkopen. 16% is van plan om tot maximaal 10% rechtstreeks te verkopen. Van de resterende 13% wil 8% meer dan 25% rechtstreeks verkopen aan de consument.

Publicatiedatum: