Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goed begin 2015 voor telers tomaten en komkommers

2015 begon goed voor telers van tomaten en komkommers. Dat constateert het ING Economisch Bureau naar aanleiding van de eerste kwartaalcijfers van dit jaar. ING voorziet voor 2015 voor groentetelers een gematigd prijsherstel van 5% (tabel 1). Het nieuwe seizoen is nog pril, maar de aanvoer van komkommers en tomaten uit Spanje viel tegen, wat tot op heden goed uitpakt voor de prijsvorming, Bovendien is het areaal in Nederland iets kleiner dan vorig jaar. Ook de eerste exportcijfers zijn positief. Het exportvolume voor tomaten is in januari met 26% gegroeid.






Glastuinders die alleen gas inkopen, profiteren bovendien van de lage energieprijzen. In navolging van de halvering van de olieprijzen daalden ook de gasprijzen met circa 20%. Medio maart 2015 is het niveau met 21 cent per m3 bijna 15% lager dan een jaar eerder. Door deze lagere kostenpost en betere prijzen ligt voor telers van komkommers en tomaten margeherstel in het verschiet. Voor paprikatelers is 2015 minder veelbelovend begonnen. Het areaal is toegenomen en de prijzen zijn vooralsnog matig.

Vorig jaar was er sprake van een 7,5% prijsdaling van groenteprijzen. Deze daling werd overigens niet door de Rusland-boycot veroorzaakt, maar vooral door het hoge aanbod in mei. Over heel 2014 was de exportgroei 7,5%, waarbij de afzet van komkommers en paprika's sterker toenam dan die van tomaten.



Of de gemiddelde prijsdaling voor fruittelers van ruim 20% vorig jaar dit jaar kan worden goed gemaakt, hangt af van diverse onvoorspelbare factoren, zoals het weer en de geo-politieke situatie in Rusland. Vooralsnog gaat ING uit van een volumedaling van 2% en een prijsstijging van 5% (tabel 1). De fruitopbrengsten waren in 2014 zeer hoog. Dit leidde rond de oogst tot lage prijzen en mede daardoor nam het exportvolume toe met 30%. Dit was vooral te danken aan de uitvoer van peren (+54%), want de appelexport kromp met 10%. De export van fruit komt in 2015 moeizaam op gang. Voor peren was de exportkrimp in januari 4%. Het wegvallen van de belangrijke Russische afzetmarkt kan nog steeds niet volledig worden gecompenseerd door uitvoer naar andere landen. De appelexport zette de negatieve trend van vorig jaar door en daalde met 14%.

Bron: ING
Publicatiedatum: