Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Frankrijk: volume Savéol +7%

De septemberzon, die ongunstig was voor artisjok- en bloemkooltelers, is goed geweest voor de telers binnen de Bretonse coöperatie Savéol, aldus directeur Philippe Daré. 

De volumes van Savéol, dat zich specialiseert in de teelt van tomaten (90% tomaten, 9% aardbeien), zijn het afgelopen jaar met 7-8% gegroeid (€164 mln omzet in 2013). Daré vertelt dat het seizoen nogal slecht begon. De markt werd overspoeld en consumenten in een economische crisis kiezen dan goedkopere geïmporteerde producten uit Nederland of Marokko, landen die het hele jaar door produceren. 

Tot half augustus zag het er slecht uit voor Savéol en het jaar daarvoor was al niet beter geweest. Toen kwam het Russische embargo. Savéol exporteert nauwelijks naar Rusland (een paar dozijn ton op z'n meest), maar Nederland exporteert normaal grote volumes, die nu op de Europese markt blijven. Gelukkig hielp de septemberzon een handje. De consumptie trok weer aan, net als de gemiddelde prijzen, en Savéol eindigt dit seizoen met beperkte schade. "We mogen niet klagen, zeker niet als we onze situatie vergelijken met die van artisjok- of bloemkooltelers."

"Het is in deze tijden belangrijk om creatief te zijn, nieuwe verpakkingen te bedenken of met nieuwe kleuren tomaten te komen. Er moet worden gedacht aan minder traditionele producten, zoals postelein en mertensia." Ook heeft Savéol veel aan zijn samenwerking met telers in het Zuid-Oosten. De 17 ha land die daar wordt verbouwd, stelt het bedrijf in staat ook buiten het Bretonse seizoen te leveren.


Publicatiedatum: