Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Japanse telerscooperatie maakt kennis met Westlandse tuinbouw

Deze week bezocht de Japanse telerscoöperatie JA Tosa Kuroshio uit Kochi het Westland om een indruk te krijgen van de tuinbouw in Nederland. De coöperatie is geïnteresseerd in het opzetten van moderne kassenprojecten en in de mogelijkheden om de Japanse tuinbouw stap voor stap naar een hoger niveau te brengen.Vorig jaar bracht een lid van de telerscoöperatie al een bezoek aan Westland, in het kader van de tuinbouwvriendschapsrelatie tussen Westland en Kochi. De coöperatie heeft op basis van deze ervaringen vervolgens besloten om met een groep van vijftien deelnemers af te reizen naar Westland en met eigen ogen te zien welke mogelijkheden het Westlandse tuinbouwcluster te bieden heeft.

Gemeente Westland heeft een compleet programma samengesteld. De delegatie maakte hierbij kennis met zoveel mogelijk aspecten binnen deze branche. Na ontvangst op het gemeentehuis in Naaldwijk bracht de groep achtereenvolgens een bezoek aan verschillende bedrijven.

Dinsdag 9 september
- De demokassen van Rijk Zwaan in Kwintsheul bij komkommerkwekerij Zwinkels en het Trial Center Tomato van Leo van Meurs. Begeleiding door Marcel van Koppen (Rijk Zwaan). Veel inhoudelijke vragen over teelt en financiële vragen.
- Royal Brinkman International. Presentatie en rondleiding door Vincent van der Wilk en Jan Schuttrups. Aanbod en werkwijze toeleverancier. Na rondleiding uitgebreid rondgekeken in de winkel van Brinkman.

Woensdag 10 september
- Green Q. Rondleiding door Steven Madern. Aantal trials (amaryllis, tomaten en rozen) bekeken en aanbod GreenQ besproken. GreenQ heeft voor twee jaar eigen adviseur in Japan gestationeerd, de heer Arco van der Hout. Tevens samenwerking GreenQ met onderwijs (o.a. Edudelta en Lentiz) aan de orde geweest. In Japan ook uitdaging om meer jongeren enthousiast te maken voor tuinbouw.
- Van der Knaap (De Kas). Presentatie en rondleiding door Bart 't Hoen. Vele mogelijkheden van kokos.
- Green Well Westland. Ontvangst door Jos Scheffers en presentatie door Marco de Bruijne van VB Group. Uitleg geothermie en bedrijfspresentatie VB Group.
- Onings Flowerbulbs. Presentatie en rondleiding door Frans Onings. Aansluitend bezoek aan leliekweker Qualily (John van Ruijven), locatie De Driesprong in Kwintsheul. Goed om te zien hoe een leliekweker in Nederland opereert en welke oplossingen men hier verzonnen heeft om het bedrijf en de teelt zo goed mogelijk te managen. In de groep bevonden zich ook twee leliekwekers, voor wie het bezoek natuurlijk helemaal interessant was.

Donderdag 11 september
Het een na laatste bezoek vond op 11 september plaats op Honderdland in Maasdijk. Marcel Schulte (Holland Gaas) zegt hierover het volgende:
"Holland Gaas, Holland Scherming, Alumat Zeeman en Glascom zijn erg geïnteresseerd in de mogelijkheden in Japan. We weten dat we dit niet alleen kunnen doen maar met professionele partners. Om te kunnen laten zien waartoe we in staat zijn, moeten we onze krachten en professies bundelen.
Samen met Peter Rense (Holland Scherming), Bert Strikkers (Alumat Zeeman) en Michiel van Spronsen (Glascom) heb ik in een korte presentatie en door een korte rondleiding in het bedrijf aan de Kuroshio delegatie laten zien wat de sterke punten zijn van de afzonderlijke onderdelen die te gebruiken zijn in een moderne kas."

"Onder één dak bevinden zich hier gaas, scherm, ventilatiesystemen en glas.
Deze combinatie kan een belangrijke bijdrage leveren aan een totaalproject.
De verwachting is dat er een aantal van dit soort projecten het komende jaar wordt neergezet. Kennis, kunde en gedrevenheid hebben zijn een vereiste en deze zijn in Nederland Kassenbouwland voldoende aanwezig.
We hopen dat we hieraan een bijdrage hebben kunnen leveren aan de Kuroshio-delegatie."
Tot slot bezoek aan 4Evergreen/Pura Natura, locatie Bagijneland. Rondleiding door Jim Grootscholte. Vragen en informatie onder andere over de paprikateelt, biologisch telen, organiseren van personeel, bijzondere soorten paprika's. Het was een intensief bezoek waarbij de Japanse delegatie nieuwe en nieuwe indrukken heeft opgedaan, zo lieten zij na afloop weten.Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven