Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Koppert Cress sluit samenwerking met Turks bedrijf om boycot te vermijden

Koppert Cress heeft een contract gesloten met een bedrijf uit Turkije. Die samenwerking dient om onder de recente Russische boycot uit te komen. Dat schrijft de Volkskrant. Koppert Cress exporteerde voor 'ongeveer een miljoen euro' naar vooral restaurants in Sint-Petersburg en Moskou.

Naast de Turkse uitbreiding staat ook de opening van een Japanse kas op de planning, vertelt Rob Baan aan de Volkskrant. Hij voorspelt een groei van 12%. Maar het is niet altijd makkelijk geweest. Baan blikt terug op de EHEC-crisis. "Het was de zwarte bladzijde in ons leven."

Baan begon in 2002 met Koppert Cress en na een stormachtige groei kent het bedrijf in 2010 een omzet van 12,7 miljoen euro, een winst van meer dan 10% en een krediet van huisbank ING van 22,5 miljoen euro. Er wordt een kas in New York geopend en uitgebreid in het Westland. En dan komt de EHEC-crisis. Van een voorbeeld voor de tuinbouw zijn Baan en zijn kiemplanten opeens verdacht.

De epidemie wordt in de kiem gesmoord, maar acht maanden lang liggen de verkopen praktisch stil. Eind 2011 staat er onder meer een rekening open van ruim 3 miljoen euro voor de bouw van het pand. De eerste maatregel is alles tijdelijk stopzetten. 'We hebben over de gaten in het dak plastic geplakt tegen de regen. Het leek hier net een Griekse bouwput.' Nu alle aandacht in zijn 'crisismanagement' gaat zitten, groeien andere problemen in het bedrijf door.

Toch houdt hij het hoofd boven water. Door een achtergestelde lening van zijn zakenpartners om te zetten in eigen vermogen versterkt hij de balans met een kleine 5 miljoen en weet hij de bank te vermurwen. Die wil wel graag dat hij een deel van de waarde van zijn Amerikaanse onderdeel afschrijft. 'We werden gedwongen te focussen. Gelukkig hebben we geen mensen hoeven ontslaan.'

Lees het hele artikel bij de Volkskrant.

Publicatiedatum: