Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje: Voor het eerst sinds 2006 lage productie courgettes in voorjaar

Almeria ziet na een aantal goede seizoenen in 2013 voor het eerst een productieafname van de courgette, aldus cijfers van het ministerie van Andalusië.

Vanaf het seizoen 2006/2007 was er een constante productiegroei van deze groente in Almeria, tot aan dit seizoen, vanwege een infectie met het New Delhi (ToLCNDV) virus aan het begin van het seizoen, waardoor veel producenten zich gedwongen zagen om de aanplant te vernietigen. Dit veroorzaakte een productieverlies van 15%.

Vergeleken met het voorlaatste seizoen was er een productiedaling van 7,44%, 343 miljoen kilo, tegenover 371 miljoen kilo het voorgaande seizoen.
Volgens cijfers van de overheid waren de prijzen van de courgette in de periode van oktober tot januari het hoogst (37% van het totale volume van het seizoen).

In november en december kwam met nauwelijks 17% van de productie de prijs boven 1€/kg uit. In het eerste kwartaal was sprake van een sterke prijsdaling. De gunstige prijzen tussen oktober en januari kwamen voort uit de toenemende vraag van Centraal Europa. Gevolg was dat Europese klanten ook in andere regio's contracten aangingen, zoals in Marokko, waar het product goedkoper was en er geen sprake van het virus was.

Ondanks het rendementsverlies waaronder de courgette leed, leidde de prijsstijging tot een nieuwe productiecyclus. Hierdoor ontstond weer een te groot aanbod in februari en maart, de periode waarin Marokko ook overvloedig produceerde.

Dit aanzienlijke aanbod veroorzaakte een waardeverlies van het product naar een dieptepunt van 0,20€/kg in maart. Na twee maanden van sterke prijsschommelingen hebben sommige producenten voortijdig de plantages vernietigd in de loop van de maand mei. Het productievolume daalde daardoor met 25-30% in vergelijking met dezelfde periode van het voorgaande jaar en de gemiddelde prijs voor de producent steeg naar 0,21€/kg, gevolgd door een prijsdaling in juni waarmee het seizoen nagenoeg beëindigd was.

Bron: Hortoinfo
Publicatiedatum: