Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groenteareaal Tsjechië in 2014 met 8% gegroeid

In Tsjechiƫ valt het groenteareaal van 2014 met 9.211 hectare circa 8% groter uit dan vorig jaar, zo blijkt uit een eerste schatting van het Tsjechische Bureau voor de Statistiek (CZSO). Bij enkele groentesoorten nam het areaal echter wel af, meldt de Duitse Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI) op haar website.

De belangrijkste cultuur binnen de Tsjechische groenteteelt is de ui. Hiervan werd het areaal, net als in veel andere Europese landen, in 2014 uitgebreid. Met 1.730 hectare is het uienareaal dit jaar circa 13% groter dan vorig jaar. Het teeltgebied van rode- en wittekool groeide met 4% naar 1.139 hectare. Bij erwten daalde het teeltgebied echter. Hierbij is het areaal dit jaar met 1.103 hectare zo'n 6% kleiner dan in 2013. Bij wortelen groeide het areaal met maar liefst 16% naar 691 hectare. Andere culturen waarvan het teeltgebied duidelijk toenam zijn selderij, peterselie, radijs, komkommer en knoflook. Koolrabi en tomaten zijn daarentegen naast erwten de enige groentesoorten waarvan het teeltgebied afnam.

Over de lange termijn gezien is het groenteareaal in Tsjechiƫ in de afgelopen tien jaar met bijna 30% afgenomen. De ontwikkeling in de afgelopen drie jaar was echter weer positief. Desondanks importeert Tsjechiƫ weer in grotere hoeveelheden groenten. In 2013 steeg de importhoeveelheid naar 571.000 ton. Dat was 7% meer dan in het voorgaande jaar. De export (inclusief re-export) nam licht af naar 92.000 ton. Daarmee heeft de handelsbalans bij groenten een recorddeficit bereikt.
Publicatiedatum: