Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marcel Van Assche:

"Dramatische marktsituatie radijs onverklaarbaar"

Tholen - In de radijsmarkt is de marktsituatie dramatisch. Volgens de Belgischeteler Marcel Van Assche begon het zo'n veertien dagen geleden. "Toen zijn de prijzen in elkaar gestort. Het vreemde is dat er altijd wel een reden is aan te wijzen waarom de prijzen zo slecht zijn, maar dit keer is het onverklaarbaar. "Ik informeer naar de redenen, maar krijg weinig respons. Er is geen touw aan vast te knopen."

Minder dan tien cent
"Qua prijs hebben we een dieptepunt gehaald van minder dan tien cent. Dus dat is echt heel slecht. We draaien om uit de kosten te komen." Volgens hem heeft het topsegment nog wel aardige prijzen. "Die doen alles met de hand en dat zijn ook meer egale bossen. Dat is één teler en daar wordt wat meer geld voor gegeven, zo rond de 40 cent. Dat heeft hij ook wel nodig, omdat er meer arbeid in zit. Normaal gezien zou hij nu rond de 50 cent moeten zitten en wij rond de 30 cent draaien." Gisteren werd een vierde van het volume aangevoerd bij de veiling. "We zaten toen wel iets boven de tien cent, maar dan nog praten we over bar slechte prijzen. We tasten volledig in het duister."



Nicheproducten
Volgens Marcel is het in België bij meerdere kleine producten het geval dat de marktsituatie elk moment anders kan zijn. "Het gaat heel sterk op en af. De ene dag verkoop je het product met gemak en de andere dag raak je het aan de straatstenen niet kwijt. En dan praat je niet over een massaproduct waarvan plotseling een dubbele productie is bijvoorbeeld, maar over een nicheproduct."

Hij vertelt dat de marktsituatie veertien dagen geleden normaal was. "We hebben het best leuk gehad: een goed voorjaar zonder extreme uitschieters. Ik vrees dat het nu nog even gaat duren voordat er verbetering komt. Maar het kan ook weer zo gebeuren aangezien het niet te voorspellen is. De komende weken is afwachten en hopen op beter", besluit hij.

Sinds 2010 is Marcel van Assche samen met zijn vrouw actief in de radijsteelt. Ze hebben een areaal van 1 hectare. De producten worden verpakt in standaard EPS-bakjes en geleverd aan BelOrta.

Voor meer informatie:
Marcel van Assche
Gromatco
+32 (0)-15316372