Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hollandse kaskersen: kwaliteit kan concurrentie buitenteelt aan

Tholen - Al dertien jaar is Kwekerij de Lieshof actief met de teelt van Hollandse kaskersen. Het seizoen is inmiddels voorbij en was door de sterke concurrentie van de buitenteelt niet al te best. Toch ziet teler Christ Biemans kansen. "De komende jaren wisselen we naar latere rassen. De prijzen zijn beter voor de kwaliteitskersen aan het einde van het seizoen."

Dertien jaar geleden werden de paprikaplanten in de kas van kwekerij De Lieshof gewisseld voor kersenbomen. Het leek Christ en Anny Biemans een goede keuze om voor hun oude dag over te stappen naar een rustigere teelt. Inmiddels floreert de teelt, maar dat is lang niet altijd zo geweest. In het derde jaar, toen de familie net dacht de boel onder de knie te krijgen, werd de hele oogst vernield door de taxuskever. Toch besloten ze door te gaan en inmiddels kunnen ze het insect volledig biologisch bestrijden.


Een beetje vreemd gezicht: bomen in de kas


De oude paprika-oogstwagens worden gebruikt voor de oogst van de kersen


De laatste kersen van het seizoen


Met de verwarmingsbuizen uit de paprikateelt kan de kas tijdens een koud voorjaar verwarmd worden
 
Kwaliteitsproduct
Door de jaren heen is de teelt geoptimaliseerd en de kwaliteit van de kersen is uitmuntend. Via Fruitmasters gaan de kersen de markt op en een deel wordt aan huis verkocht. De kwekerij is 6 dagen per week open. "Mensen komen vaak terug", vertelt Anny. "Zelfs al zijn ze duurder dan kersen uit de open teelt. We merken dat mensen voor de kwaliteit komen. Liever een keer deze kersen, dan drie keer andere, zeggen ze."


Kwaliteitskersen

Overvoerde markt
Toch verliep afgelopen seizoen financieel gezien niet al te best. In tegenstelling tot vorig jaar hoefde er niet gestookt te worden en dat drukte de kosten. Door het zachte weer kon er bovendien tien dagen eerder geoogst worden dan andere jaren. Echter, daardoor kwam ook de buitenteelt vroeg op gang en dat zorgde voor druk op de prijzen. Ook de verbeterde kwaliteit van de buitenteelt, bijvoorbeeld door overkappingen, heeft invloed op de druk op de markt. "Het is niet veel geweest", concludeert Christ. "Qua kilo's ging het goed, maar de markt is overvoerd. Dan red je het niet alleen op kwaliteit." Vooral de opbrengst van de vroege rassen viel tegen. Juist de late rassen, die in productie zijn als de buitenteelt al begint, leverden de afgelopen jaren het beste rendement op. "Die zijn kwalitatief heel sterk en je haalt er meer kilo's vanaf", verklaart Christ. "De vroege markt is lastig, alleen voor een enkeling interessant. Je moet er het juiste fingerspitzengefĂĽhl voor hebben." Daarom gaat het bedrijf zich de komende jaren meer richten op deze late rassen.

Naast de teelt is Christ betrokken bij NAK Tuinbouw als keurmeester en stellen ze De Lieshof open voor rondleidingen. Zo willen ze een positieve kant van de tuinbouw laten zien . Dat deden ze ook al toen er nog paprika's in de kas stonden. "Voor de kersen is wel veel meer interesse", merkt Anny – iets dat ook te maken heeft met de groeiende, maatschappelijke belangstelling voor voedsel.


In het seizoen worden er regelmatig rondleidingen op het bedrijf gegeven. De hal is hier geschikt voor gemaakt.


Alles wat met kersen te maken heeft.

Innoveren
Ook blijft het bedrijf innoveren. Zo werken ze sinds kort met Amerikaans stuifmeel. Door dat in de bloesemtijd op de trayplankjes te strooien, zetten de late rassen beter. "We blijven bijleren. We durven nu ook hele takken te snoeien, iets dat niet zou kunnen. Maar in de kas moet je wel. Een collega begon ermee en het bleek te werken." De kennis over de teelt wordt gedeeld met andere telers, want inmiddels is het areaal kersen onder glas mondjesmaat toegenomen. "We willen niet dat anderen dezelfde zoektocht als wij moeten doorgaan."


Naast de kersenteelt zijn Christ en Anny Biemans actief in de teelt van wilde perziken, pruimen en abrikozen voor huisverkoop en groenten voor eigen gebruik. "Een rustige teelt is het wel geworden, een rustige oude dag niet echt."

Kersenkwekerij de Lieshof
Christ&Anny Biemans
Liesstraat 97
4838 GS Breda
info@lieshof.nl
www.lieshof.nl