Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Invloed van slurven meten

Onverwarmde buitenlucht inblazen via slurven boven het gewas. Op het eerste gezicht is dit een simpele en kostenefficiënte oplossing voor het drogen van kaslucht als de energieschermen gesloten zijn. Het belangrijkste voordeel van het –door Technokas ontworpen - systeem is de eenvoud. Door de buitenlucht te mengen met binnenlucht wordt de ingeblazen lucht niet echt koud en is er geen (dure) warmtewisselaar per slurf nodig. Bovendien is het installeren eenvoudig doordat het verwarmingsnet niet aangepast hoeft te worden. Inblazen van onverwarmde buitenlucht van bovenaf lijkt op het ontvochtigen door het openen van ramen, maar kan ook onder het scherm door plaatsvinden. De zorg is daarbij natuurlijk de verdeling van deze koudere lucht door de kas. Wordt het aan de inblaaskant aan de gevel niet een stuk kouder dan midden in de kas?



Wageningen UR glastuinbouw heeft daarom metingen gedaan aan de temperatuurverdeling in de kas bij Van den Belt, een tuinder in de Koekoekspolder. In 2013 heeft hij zo'n systeem in gebruik genomen met een capaciteit van 5 m³/(m² uur). Het blijkt dat bij deze capaciteit geen nadelige invloed op de tempe-ratuurverdeling optreedt. Of de installatie nu aan of uit staat en of het buiten nou heel koud is of minder koud, de temperatuurverschillen tussen de koudste en de warmste plek in de kas blijven binnen de 2 °C.

Door het inblazen van buitenlucht kunnen de schermen langer gesloten blijven, wat in de afgelopen (warme) winter resulteerde in een energiebesparing van rond de 6%. Voor de klimaatbeheersing lijken slurven bovenin de kas dus net zo goed te werken als slurven onder de goten. Maar hoe zit het dan met het lichtverlies?

Dat blijkt enorm mee te vallen. In het pad recht onder de slurf is het duidelijk donkerder, maar omdat de slurf slechts boven één op de vijftien paden hangt, komt het gemiddelde lichtverlies op slechts 1%. Althans, wanneer er transparante slurven worden gebruikt. Witte slurven zien er weliswaar op het oog lichter uit, maar nemen twee keer zoveel licht weg als de transparante variant.


Bron: Energiek2020
Publicatiedatum: