Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Komkommerteler Prinse dient gewasbescherming toe met LVM

Tholen - Twan Prinse, komkommerteler uit Breda, heeft in 2011 zijn bedrijf uitgebreid. In het nieuwe gedeelte van zijn tuinbouwbedrijf 'De Lindenborg' koos hij weer voor de Enbar Laag Volume Mist (LVM) voor het toedienen van gewasbeschermingsmiddelen. Twan: "Dat beviel me goed, dus waarom zou ik veranderen?"

Twan liet een vaste opstelling monteren, type U2. Bij het type U2 worden de units vanuit een vast punt aangestuurd. Deze teler uit Breda is dik tevreden over deze installatie: "Het is een heel stuk makkelijker dan spuiten op de reguliere manier. Bovendien heb ik geen storingen. Op de gebruiksaanwijzing staat dat ik een trechter en een zeef moet gebruiken om de reservoirs te vullen, maar dat doe ik nooit. Het gaat goed. 1x per jaar pleeg ik onderhoud aan deze LVM en dat is afdoende."

Ton van der Kooij van Van der Ende Groep reageert glimlachend: "Dan is Twan een hele nette teler. Wij adviseren een trechter en zeef te gebruiken om uit te sluiten dat er vuil in de reservoirs komt. Dan weet je zeker dat alles schoon blijft en voorkom om je storingen door verstopping."

Enbar LVM
In de nozzle van de Enbar wordt er onder hoge druk lucht met water gemengd. Hierdoor ontstaan minuscule druppels (gemiddelde druppelgrootte 14 micron) die een goed zweefvermogen hebben. De ventilatoren verspreiden deze mist vervolgens door het gewas. Door deze toedieningstechniek dringt de mist goed door in het gewas, wordt de mist optimaal verdeeld over de ruimte en wordt er daardoor op het middel bespaard.

In een volledig automatisch programma kan de Enbar een ruimte behandelen, het leidingwerk naspoelen en indien nodig de ruimte naventileren. Dit maakt de Enbar arbeidsbesparend en beperkt het benodigde onderhoud.

De Enbar is verkrijgbaar in een mobiele uitvoering (1U3 en 22U3) of als unit in een vaste opstelling (U1 en U2) deze zijn verkrijgbaar in sets van één of twee units dit maakt het mogelijk om grotere oppervlaktes in één keer te behandelen.

Enbar LVM doseringen
De te gebruiken dosering gewasbeschermingsmiddel in de Enbar LVM apparatuur gaat men meestal uit van de voorgeschreven spuitdosering. De hoeveelheid middel die in 100 liter water wordt gedaan wordt met de Enbar LVM verneveld over 1.000 m².

Ook zijn er door telers ervaringen opgedaan over de te gebruiken hoeveelheid middel.

Aandachtspunten bij het gebruiksklaar maken van de spuitvloeistof:
• middelen oplossen in handwarm water.
• bij dunne vloeibare middelen ± 700 cc water en middel per 1.000 m².
• bij poeders of flowables ± 1.000 cc water en middel per 1.000 m². Let hierbij op dat de te vernevelen vloeistof dun vloeibaar is en blijft.
• na gebruik de reservoirs goed reinigen.

Voor meer informatie:
Van der Ende Groep
Ton van der Kooij
tk@vanderendegroep.nl
tel (0174) 51 50 50
www.vanderendegroep.nl