Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisis wintergroenten Frankrijk

Het is het einde van het wintergroenteseizoen en Sylvain Legrand, voorzitter van de GPLM (groenteproducenten in de Manche) zegt: "We hebben nog nooit zo'n slecht jaar gehad." De koolproductie daalde met 35%, prei met 30% en wortelen met de helft. Dit is te wijten aan een milde, regenachtige winter. "De velden stonden vol water, wat het onmogelijk maakte machines te gebruiken. We moesten de prei met de hand oogsten."

De productie daalde, maar de prijzen stegen niet. "Een kilo prei wordt voor ongeveer 18-23 cent verkocht. De productiekosten bedragen ongeveer 50 cent…" Twee jaar geleden kon prei worden verhandeld tot €2 per kilo! De producenten uit Manche hadden de hele nationale markt kunnen voorzien (een voordeel van mild weer, wanneer er vorst is in andere regio's), maar de andere regio's ervoeren dit jaar ook geen koude winter.

Guy Saint-Lô, directeur van de producentenorganisatie van de producten wortelen en prei zei dat er banen worden bedreigd en dat de lokale economie steunt op de groenteproductie. Hoewel de wortelprijzen goed waren, overspoelden groenten zoals bloemkool de markt. De voorzitter van de GPLM vraagt publieke autoriteiten om een "natuurlijke rampen"-hulp.

Witlofproducenten lijden onder een omzetdaling van 20%. Door de milde winter richtten consumenten zich tot salade en tomaten, die het hele jaar door beschikbaar zijn. De prijs van witlof daalde van €0,85 per kilo (vorig jaar) tot €0,50 (dit jaar). "Bij een verkoopprijs van beneden de €1,30 per kilo bij grote retailers, verkoopt de producent sowieso met verlies", aldus Daniel Bouquillon, voorzitter van de Unie van Franse Witlofproducenten. Als toonaangevende Europese producent heeft Frankrijk z'n volume zien dalen van 250.000 tot 170.000 ton. Het klimaat onthult een nog veel diepere crisis.
Publicatiedatum: