Nationaal aspergeseizoen feestelijk ingeluid in Huis ter Duin
Tholen - Geen enkel AGF-product weet jaarlijks zoveel media-aandacht op te eisen als de asperge. Alweer voor de dertiende keer vond de nationale opening van het Nederlandse aspergeseizoen plaats op een unieke locatie. Dit jaar was Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk het decor, twee weken geleden nog de logeerplek van Barack Obama.
Pieter Smits en Richard Wilms
De gasten werden weer welkom geheten door voorzitter Pieter Smits van de Stichting Dubbel A. Hij ging in op het belang van de landelijke opening: "Met het langzaam verdwijnen van kennis over de seizoenen is het van groot belang de aandacht hierop te blijven vestigen, zodat mensen kunnen blijven genieten van vers uit het seizoen."
Theo Jegerings, Stefan Criens en Gerard van Loon (The Greenery)
Richard Wilms van het Nederlands asperge centrum blikte terug op de vroege seizoensstart. "Vorig jaar moesten we het eerste kistje bij elkaar schrapen. Nu is er al wekenlang aanbod. De buitenteelt is vier weken eerder gestart dan gemiddeld. Ik verwacht niet dat het seizoen eerder stopt, want dat weten de telers met rassen en technieken perfect te sturen. U kunt dit seizoen dus extra lang van de asperges genieten. We hopen op een faire prijs voor de teler en een mooie prijs voor de consument!"
Michiel Geraedts, Jorg Lacroix en Geertje Roodbeen van ZON
Onder het toeziend oog van culinair en aspergeminnend Nederland arriveerde de nieuwe asperge-ambassadeur Vivian Reijs (tv-presentatrice en voedingscoach van beroep) per helikopter bij Huis ter Duin.
Vivian Reijs
Ze volgde daarmee Sandra Ysbrandy op, van wie Reijs het eerste kistje asperges en de bijbehorende oorkonde ontving. Ook voormalig ambassadeur Joop Braakhekke was hierbij aanwezig. Hij gaf de gasten als tip mee om geen genoegen te nemen met de trend naar halfgare asperges. "Stuur ze alsjeblieft terug."
Links: Vivian Reijs met de voormalige ambassadeurs Sandra Ysbrandy en Joop Braakhekke
Aspergeteler Keijser uit Texel met Maurice Deben en Jos Verhaegh van Bejo
De opening kreeg het thema 'Proef de lente aan zee' mee en dat werd in praktijk gebracht. Na de eerste symbolische steek op het Noordwijker strand, werd de opening afgesloten, waarbij de chef-koks weer hun best deden om de gasten van de lekkerste aspergegerechten te voorzien!