Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Proefproductie papier van paprikavezels

De papierindustrie is voortdurend op zoek naar efficiency, duurzaamheid en extra toepassingen voor haar natuurlijk grondstoffen en eindproducten. Een klein flexibel fabriekje in Heelsum (Nederland) mag zich daarin koploper noemen en is sterk in biobased denken en het gebruik van natuurlijke materialen. Doordat de papiermachine van Schut Papier relatief klein is en goed gehanteerd wordt door vakbekwame mensen, biedt deze een scala aan mogelijkheden om te testen en nieuwe producten te ontwikkelen. Daarnaast is Schut Papier een fabriek die zich de laatste jaren zeer sterk heeft gemaakt in het scholen en ontwikkelen van haar mensen op het gebied van vezeltechnologie. Veel kennis en een goed netwerk zorgen ervoor dat Schut Papier een grote veelzijdigheid aan papiersoorten kan bieden met nieuwtijdse ingrediënten die goed zijn voor duurzaamheid maar ook zeker het oog wat te bieden heeft.

Paprika papier
Een mooi voorbeeld van ontwikkeling in duurzaamheid en de creatie van een nieuw papiersoort is, is het paprikapapier. Paprika is een lekkere gezonde groente en wordt op een heel schone manier geteeld. Wanneer de paprika's geteeld worden, blijft de paprikaplant over, deze wordt na de teelt gecomposteerd. Maar er is meer mogelijk met de overgebleven plant.


Paprika's en paprikapapier

Biobased
Vanuit Biobased denken is een nieuw idee ontstaan om de paprikaplant een tweede leven te geven. Alle planten en bomen hebben vezels, deze vezels kunnen gebruikt worden om er iets van te maken. Onder andere papier en karton.

Groente en fruitzaadjes worden in de winkel verkocht in zakjes, deze zakjes zijn gemaakt van papier. Door deze zaden te gaan verpakken in papier wat gemaakt is uit de plant zelf, is de cirkel rond. Ook wanneer men de groentedozen mede maakt van deze paprikavezels, maakt men gebruikt van biobased materialen. Hierdoor worden er kostbare grondstoffen gebruikt die anders weggegooid zouden worden.

Paprikapapier, vezels en zakje
Vanuit 4 partijen is een project ontstaan om te kijken hoe de restmaterialen van de paprikaplant te verwerken zijn. Hiervoor heeft men een teler nodig, een verwerker, een papiermachine en een ontwikkelaar. Een samensmelting van kennis en middelen is samen gekomen in het maken van paprikapapier.

Productie
Voordat de grote bulkproductie op een grote papiermachine van start gaat, wordt er gekeken hoe men kan werken met deze vezels op een papiermachine. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een proefproductie. De papiermachine van Schut Papier in Heelsum is flexibel en open daardoor biedt het veel mogelijkheden om onderzoek te verrichten. Al eerder heeft Schut geproduceerd met biobased vezels, waaronder de tomatenvezel, hetgeen een succes is gebleken.

Papiermachine bij Schut Papier
De gereinigde paprikapulp wordt verwerkt in de pulper en wordt gemalen, daarna komt de pulp op de papiermachine en wordt uitgeperst om vervolgens te worden gedroogd in de verschillende droogpartijen gedroogd. De vezels zijn niet helemaal vermalen en ook de kleur is in tact gelaten. Aan het eind van de machine ziet men dat er een mooi papierproduct van ca. 90 grams is ontstaan. De paprikavezels (de oorsprong) zijn nog in het papier voel- en zichtbaar hetgeen het papier ook een zeer natuurlijke uitstraling geeft. Door het werken met natuurlijke vezels kan Schut Papier een nog grotere diversiteit bieden aan papiercreaties vanaf 2 ton en is bewezen dat er meer mogelijk is met deze vezels.

Paprikapapier, vezels en zakje


Bij Schut Papier staat de ontwerper en de klant bij deze ontwikkelingen centraal. Vandaar onze slogan "Partner in creation".

Schut Papier maakt al sinds 1618 kwaliteitspapier. Zowel op ambachtelijke als op innovatieve wijze wordt het papier geproduceerd. We beschikken over unieke kennis van grondstoffen, vezeltechnologie en oppervlaktestructuren. Ons specialisme herbergt zich in het aanbrengen van oppervlaktestructuren door middel van viltmarkeringen en persingen van zeer hoge kwaliteit. De papieren worden vervaardigd volgens recepten met de meest zuivere grondstoffen daardoor hebben de producten unieke eigenschappen zoals een hoge verouderings-bestendigheid, lichtecht, pH neutraal en zuurvrij.
Vanaf 2 ton (ca. 4 pallets papier) is het al mogelijk om een eigen papiersoort te laten ontwikkelen en produceren, volledig volgens alle gewenste specificaties. Of het nu gaat om vergé of glad business papier, boekdrukpapier, veiligheidspapier of papier met een bijzondere markering (zelfs watermerk). Bij Schut Papier bieden we de flexibiliteit en de kennis om uw eigen papier te maken.

Bron: René Kort, via Monsterkamer.nl

Voor meer informatie:
Schut Papier
Kabeljauw 2
6866 NE HEELSUM
Info@schutpapier.com
Sales@schutpapier.com
Publicatiedatum: