Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Algen zuiveren water bij kunstmestfabriek Yara

Kunstmestfabrikant Yara is maandag gestart met een proef waarbij algen het afvalwater van de fabriek zuiveren. De algen moeten ervoor zorgen dat het afvalwater schoner wordt.





Reststoffen
Yara gebruikt dagelijks zo'n 600.000 liter water. Dat wordt grotendeels verwerkt in producten van de fabriek zelf, maar zo'n een zevende blijft over. Dat water bevat nog reststoffen als stikstof en CO2 en wordt grotendeels geloosd in het kanaal van Gent naar Terneuzen.

Opening
De algen eten volgens een woordvoerder van Yara die reststoffen binnen een paar dagen op. In het project werkt Yara samen met Evides, AlgaSpring, Dethon en Sagro. Burgemeester Jan Lonink van Terneuzen en gedeputeerde Ben de Reu hebben maandagmiddag samen met twee medewerkers van Dethon de eerste algen in het waterbassin bij Yara gegoten.

Kosten
De provincie Zeeland heeft het algenproject een subsidie van 300.000 euro gegeven. De totale kosten bedragen zo'n 1 miljoen euro. Het proefproject duurt twee jaar. 
Publicatiedatum: