Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
teler regelt vervoer zelf: 'onnodige stress'

Nederlandse planten in Sloveense tomatenkas Lust

In de kas van de Sloveense tomatentelers Lust staan sinds vorige week Nederlandse planten. Het vervoer regelen was nog best een klus, vertelt teler Martin Zigo.



Uitbreiding
Bij het woord glastuinbouw denk je misschien niet meteen aan Slovenië - maar er is wel degelijk activiteit in de Sloveense glastuinbouw. Kortgeleden is het areaal van tomatenkwekerij Lust met 2 hectare uitgebreid tot 6. Het bedrijf ligt in het noordoosten van het land. Vorige week gingen de nieuwe planten de kas in. Met de zachte weersomstandigheden en de hoge temperaturen verwacht teler Martin Zigo dat er eind maart geoogst kan worden.



Opgekweekt in Nederland
De tomatenplanten (Brilliant van De Ruiter) zijn opgekweekt in een Nederlandse kas en in 4,5 vrachtwagen naar de Sloveense kassen gebracht. Zigo heeft het vervoer zelf georganiseerd en dat leverde nog wat gedoe op. "Veel telefoontjes en geregel: onnodige stres", vindt Zigo zelfs. "Daar heb ik wel wat spijt van. De planten waren 15 uur onderweg. Dus toen ze hier aankwamen, waren ze behoorlijk uitgeput. We hebben dezelfde dag geplant", vervolgt hij. "Daarna hebben we alles gedaan wat we konden om ze bij te laten komen."



Net als de vorige kas, wordt ook de nieuwe kas verwarmd met aardwarmte. Voor noodsituaties is er een boiler geïnstalleerd. Er wordt geteeld op kokos van Dutch Plantin - iets dat volgens Zigo een sterkere plant oplevert. "Kokos is niet zo vegetatief, maar is generatiever. De wortels groeien er goed in. Daarnaast is voor ons van belang dat het biologisch materiaal is. Vooral aan het einde van het seizoen is dat handig: we hoeven niet te betalen om het te laten verwijderen, maar kunnen het zelfs verkopen. Ik denk dat telen op steenwol vergelijkbaar is met telen op kokos. Misschien is kokos zelfs beter." De planten zijn dit jaar ook opgekweekt op kokos.



De Sloveense overheid wil de groentenimport verlagen en het land in 2020 veel zelfvoorzienender laten zijn. Daar speelt Lust op in. Naast de Brilliant-planten heeft het bedrijf nog 30 rassen uit verschillende segmenten in proef staan. Zo zoeken ze uit waar in Slovenië, maar ook in omliggende landen, vraag naar is.





Voor meer informatie:
Lust
https://www.facebook.com/pages/Lu%C5%A1t/328761123839531
http://www.lust.si/

Dutch Plantin Coir India Pvt Ltd
Wim Roosen
Tel: +31 610 569 218
Email: wim.roosen@dutchplantin.com
www.dutchplantin.com
Publicatiedatum: