"eindelijk"

Aardwarmte op Californië draait

Na een jaar van reparaties is het dan eindelijk zo ver. De eerste 32 hectare glas op Californië wordt verwarmd met aardwarmte.

Vanaf 2009 zijn Pieter Wijnen en Lodewijk Burghout er al mee bezig. Het begon met een seismologisch onderzoek omdat er weinig gegevens van de ondergrond waren. In mei 2012 ging de boor de grond in. Na optimistische testresultaten ontstonden er echter problemen met de injectieput. Het jaar dat volgde stond in het teken van reparaties en het uitwerken van alternatieven. Het resultaat mag er zijn. Vanaf begin december draait het doublet op volle toeren.


Lodewijk Burghout en Pieter Wijnen

Het hele project wordt uitgevoerd door Californië Wijnen Geothermie, een Joint Venture tussen gebiedsontwikkelaar Californië en Wijnen Square Crops. Burghout: "Het voordeel van aardwarmte moet voor de telers zijn, wij als Californië doen mee om tuinders te faciliteren." Wijnen: "Gelukkig net op tijd voor het intreden van de echte winter is het project operationeel. De komende jaren zullen we vast nog wel wat uitdagingen te verwerken krijgen, maar we hebben in ieder geval al de nodige ervaringen opgedaan".

Op dit moment wordt ook al gewerkt aan het volgende aardwarmteproject. Hiervoor is een samenwerkingsverband opgericht met tomatenteler Roland Gielen en komkommerteler Frank van Lipzig. Ook hier is Californië mede-initiatiefnemer om dit project van de grond te tillen. De Garantieregeling en de SDE+ zijn inmiddels beschikt. Op dit moment vindt de zogenaamde 'self-assessment' plaats. Naar verwachting start de boring in het 3e kwartaal van 2014.

Ook de pilot Erfpacht Greenport Venlo van de Provincie Limburg wordt momenteel voor Californië uitgewerkt. Doelstelling van deze pilot is te bekijken of deze manier van aanvullende financiering nieuwe investeringen kan versnellen. Telers die geïnteresseerd zijn in het gebruik van geothermie, al dan niet in combinatie met erfpacht kunnen zich melden bij Californië voor nadere informatie.

Voor meer informatie:
Californië BV
Wilhelminaplein 6
5961 ES Horst
T: 077 - 4779577
F: 077 - 4779750
info@Californie.nu

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven