Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Meer soorten teelt noodzakelijk op Agriport"

Wil Agriport A7 echt een sterke verstuin zijn, dan zijn meer soorten teelt noodzakelijk. Dat staat in het position paper glastuinbouw van de GreenPort Noord-Holland Noord, waarin de kansen en bedreigingen van glastuinbouwgebieden Het Grootslag, Alton en Agriport A7 zijn bekeken. Volgens het rapport biedt Noord-Holland Noord gunstige, zo niet ideale omstandigheden voor de glastuinbouw - maar kan er nog het een en ander verbeteren. "Wil Noord-Holland Noord over tien of vijftien jaar nog steeds een bloeiend glastuin-bouwgebied hebben, dan moet worden geïnvesteerd in verdere verduurzaming van de energievoorziening. De kostprijs behoort per product te drukken, nu de energieprijzen stijgen. Ook moet er goede ruimtelijke ontwikkeling zijn door concentratie van bedrijven. Eveneens in marktontwikkeling, in ketenverkorting en ketenverlenging. Verbreding en samenwerking vormen het toekomstperspectief", staat in het rapport.

De glastuinbouw in Noord-Holland Noord heeft een totale oppervlakte van circa 2.000 hectare (inclusief verspreid liggend glas). Dat is 30 procent van het Nederlandse totaal. De concentratiegebieden zijn Alton, Het Grootslag en Agriport A7. Ze vormen samen de Glasdriehoek. In het Altongebied zijn zowel sierteelten als glasgroenten belangrijk, terwijl in het Grootslag en de Agriport A7 de glasgroenten dominant zijn. Buiten de Glasdriehoek is verspreid glas te vinden. Dit verspreid glas is onder andere van belang voor de (zaad)veredeling, maar er zijn ook goedlopende glastuinbouwbedrijven buiten de concentratiegebieden.


Lees het gehele position paper hier.
Publicatiedatum: