Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
videoreportages Surinaamse teeltbedrijven

Award Meest duurzaam agrarisch bedrijf Suriname 2013

Duurzaam telen is in opkomst in Suriname! Het is de basis voor voedselzekerheid en voedselveiligheid. Gezonde landbouwproducten worden geteeld en er wordt bijgedragen aan een goede volksgezondheid. Tenslotte levert dit proces een bijdrage aan een schoon Amazonegebied. Om de duurzame landbouw te blijven ondersteunen en bevorderen heeft Stichting d'ONS samen met het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) en het bedrijf MICHI Natural Foods in 2013 voor de tweede keer de award-uitreiking voor het meest duurzaam agrarisch bedrijf in Suriname georganiseerd.



Uit een aantal van 31 inschrijvingen, zijn er tenslotte 3 bedrijven overgebleven die in aanmerking kwamen voor de drie prijzen. Het aantal van 31 is een record vergeleken met het aantal inschrijvingen in 2012 (20). De bedrijven waren afkomstig uit verschillende districten variërend van district Marowijne, Saramacca, Para tot Coronie.

Tijdens award-uitreiking op 15 november jl. in Paramaribo zijn de winnaar en twee runners-up bekend gemaakt.

De winnaar is het bedrijf Gopex International uit Saramacca geworden. Gopex International is een dynamisch bedrijf dat met bijna alle (export) certificeringen werkt en een intern duurzaam productieproces toepast. Deze landbouwer teelt diverse groenten soorten voor de binnenlandse markt en voor de export en doet dat volgens de internationale duurzaamheidscriteria. Gopex international wordt gezien als modelbedrijf in district Saramacca en een stimulans voor startende boeren.



De eerste runner-up voor de award in 2013 is het bedrijf van André Pita, dat de prijs in 2012 heeft gewonnen. De heer Pita heeft wederom in 2013 grote duurzame veranderingen op zijn bedrijf doorgevoerd. Deze agrariër teelt groenten op ruim 4 hectare grond in het plaatsje Petondro te Moengo. Door de stimulerende rol van Pita is het plaatsje Petondro bezig om het dorp in Moengo te worden waar duurzaam landbouw wordt bedreven.



De tweede runner-up voor de award in 2013 is het bedrijf Coproco NV geworden. Dit bedrijf is de eerste kokosoliefabriek in Suriname met bovendien de potentie om een bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van district Coronie. Het bedrijf is eigendom van de familie Monkau-Plak.



Voorafgaand aan de prijsuitreiking heeft een seminar plaatsgevonden, waarin de stand van zaken van de duurzame landbouw anno 2013 in Suriname besproken werd. De seminar werd geopend door minister Setrowidjojo van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Volgens de minister bezit Suriname voldoende kansen om duurzame landbouw te ontwikkelen. Daarvoor is echter de samenwerking in de sector erg belangrijk, net als voorlichting voor landbouwers, certificatie van de boeren en goed landbouwonderwijs. De vraag naar gezonde voeding is een globale trend en traditionele landbouw zal op den duur ruimte maken voor duurzame agrarische ondernemingen. Door landbouwers die al duurzaam ondernemen als rolmodellen te belonen wil stichting d'ONS en haar partners de duurzame landbouw in Suriname blijven stimuleren en daarom zal ook in 2014 een award-uitreiking worden georganiseerd. Voor meer informatie kunt u zich wensen tot www.stdons.nl of bel 035- 6953405.

Publicatiedatum: