"versnelling gebruik aardwarmte in tuinbouw"

Dijksma en bedrijfsleven: half miljoen voor aardwarmte

Om het gebruik van aardwarmte in de tuinbouw te versnellen, stelt staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken (EZ) samen met het glastuinbouwbedrijfsleven een half miljoen euro extra beschikbaar voor de kennisagenda aardwarmte. Dat kondigde zij aan tijdens overleg met de Tweede Kamer over de beleidsbrief tuinbouw op 28 november 2013.

Versnellingsplan
In deze beleidsbrief geeft de staatssecretaris aan zich sterk te willen maken voor een versnelling van het gebruik van aardwarmte in de glastuinbouw. Hiertoe wordt een versnellingsplan aardwarmte opgesteld. Doel hiervan is de mogelijkheden van aardwarmte in de glastuinbouw optimaal te benutten. Staatssecretaris Dijksma: 'Minimaal 10 tot 20% van het energiegebruik in de glastuinbouw kan hierdoor worden gedekt. De tuinbouw wordt daardoor duurzamer en minder afhankelijk van de prijsontwikkeling van fossiele energie. Dat draagt bij aan het behoud van de positie van Nederland als wereldspeler op land- en tuinbouwgebied.'

Knelpunten
Staatssecretaris Dijksma werkt samen met het glastuinbouwbedrijfsleven aan het versnellingsplan aardwarmte. Het gaat in dit plan om het wegnemen van knelpunten en belemmeringen die het gebruik van aardwarmte in de weg staan en de acties die nodig zijn om kansen op dit gebied te benutten.

Aardwarmte
Aardwarmtetoepassing is een duurzame, innovatieve en kansrijke techniek die nog verder tot ontwikkeling moet komen. Er zijn in Nederland tot nu toe 9 aardwarmteprojecten gerealiseerd, waarvan 7 in de glastuinbouw. Er zitten nog veel projecten in de pijplijn: zo'n 100 opsporingsvergunningen zijn verleend dan wel aangevraagd.


Bron: Rijksoverheid


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven