proeftuin groente en boerenmarkt

De Kuipers pakken uit: Gartenwelt Emsbueren

De funderingen liggen er al, de parkeerplaats voor nog eens 600 auto's wordt een dezer dagen ingeplant en bestraat. Opvallend: overal gebogen lijnen, nergens een rechte. Dit tuincentrum krijgt vanuit de lucht bezien de contouren van een bloem. Van een (Ems-)flower zogezegd. Het magazine Tuinzaken schreef onderstaand artikel over het bedrijf.

Nabij het Duitse plaatsje Emsbüren is de van origine Twentse ondernemer Kuipers met zijn kinderen en 200-koppig team druk doende een gloednieuw tuincentrum neer te zetten. Het wordt 24.000 m2(!) groot en krijgt de naam Gartenwelt Emsbüren. Maart 2014 moet het open.

Bart en Bennie Kuipers

De nieuwe mega-zaak – zo zeggen Bennie Kuipers (52) en zijn zoon Bart (22) die het tuincentrum leidt – wordt voor de helft gebouwd als tuincentrumkas met lichtdoorlatend dak. Voor de andere helft zet de Duitse bouwer Ruël een gesloten industriële hal neer, met super-geïsoleerd dak. Het pand krijgt een entree die zal doen denken aan Intratuin Duiven; met een grote centrale hal waar een grote Bauernmarkt in komt. In die boerenmarkt zullen straks de producenten zelf hun groenten en fruit, kaas, vlees, brood en andere streek-producten verkopen.

En er komt een grote afdeling voor alles rondom zwemmen en wellness en een voor tuinhuizen. Ook komen er grote afdelingen bij voor tuinmeubelen en barbecue. Dat gebeurt onder het motto: als je het doet, moet je het goed doen. Dus met een groot en zo volledig mogelijk assortiment – zeggen vader en zoon Kuipers.

De geheel zelfstandig opererende ondernemers gaan hun nieuwe tuincentrum inrichten samen met Kees de Haan en met overwegend Nederlandse leveranciers, 'want Duitsers zijn dol op die Hollandse handel'. Het zal worden gestookt met de eigen houtstookenergie-centrale die Kuipers heeft gebouwd om het hele bedrijf inclusief de enorme kwekerij te voorzien van warmte en stroom.

Met de bouw van het gloednieuwe mega-tuincentrum Gartenwelt is de koek nog niet op. Bij Emsflower staat nog veel meer te gebeuren. Het huidige tuincentrum van zo'n 4.500 m2 – dat nu pal naast het belevenispark en de horeca en de kwekerij ligt – wordt bijvoorbeeld heringericht en teruggebracht tot een cadeau-souvenirwinkel van pakweg 2.000 m2, bestemd voor degene die na een verblijf snel iets mee wil nemen naar huis.

Tegelijk worden aan het immense park nieuwe belevenissen toegevoegd, om nog meer aantrekkingskracht te ontwikkelen voor de overwegend Duitse maar straks zeker ook meer Nederlandse bezoekers. Momenteel wordt een grote proeftuin aangelegd, waar kwekers gewassen kunnen testen – waar bezoekers dan op een educatieve manier kennis van kunnen nemen.

Ook worden er een nieuwe vlindertuin en een cactustuin aangelegd om formule van het park te versterken. Inmiddels is ook een grote vestiging van McDonalds bij het ruim 100 hectare grote park geopend om de miljoenen automobilisten van de Zuid-Noord-as A31 te plukken.


Foto's van de nieuwbouw. Gartenwelt Emsbüren in aanbouw. Op de achtergrond Emsflower & Emsland Gemüse zichtbaar, aldus Rick ten Dam van Emsbüren op Twitter.

De formule van Emsflower heeft zich de afgelopen jaren bewezen, zeggen vader Bennie en zoon Bart. Emsflower is steeds meer een compleet dagje uit geworden, een bestemming waar je ook bij matig weer heen wilt met je familie of gezelschap. De kracht is dat hier diverse functie bijeen komen. Er is een uitgebreide overdekte speelgelegenheid, er is een grote lunch-room én een restaurant, en er is een grote tropische tuin aangelegd, een Erlebnispark. Daar betaalt de bezoeker entree voor, waarna hij zich in een jungle kan wanen en van exotische vogels kan genieten.

Bovendien kunnen bezoekers er kijken naar de productie van gewassen. Het kweken zelf is bij Emsflower tot een educatieve attractie opgetild. Bezoekers kunnen er zien hoe tomaatjes en aubergines en gerbera's of rozen groeien – producten die ze ter plekke kunnen proeven en later, in het tuincentrum, kunnen kopen. Ook kunnen bezoekers een rondgang maken door het hele enorme kweekgedeelte van het bedrijf om te zien hoe het er daar aan toegaat, hoe er de gewassen worden behandeld en verwerkt. En aan al die educatief-onderhoudende faciliteiten is dan het tuincentrum van Emsflower gekoppeld.

Die formule is succesvol gebleken, zelfs dit jaar, zeggen de onder nemers. De kwekerij – waar heel wat eenjarigen uit rollen – levert alleen op contract. En er komen bezoekers genoeg naar het tuincentrum omdat ze komen voor het hele concept, zeker bij slecht weer. Dat Emsflower aan de kruising ligt van de drukke noordzuidas A31 (Ruhr gebied naar Noordzeekust) en aan de oostwest-as A1 (Amsterdam naar Osnabrück) doet de bezoekersaantallen alleen maar goed.

Om nog meer bezoekers te lokken, zeggen de gedreven ondernemers, gaan we volgend voorjaar op de Landesgartenshow in Papenburg – die een half miljoen bezoekers verwacht – flink van ons laten horen. Daar bouwen we dan een kleine vlindertuin, en dan nodigen we de mensen daar meteen uit om naar onze grote nieuwe vlindertuin bij Emsflower te komen kijken.

Het moge duidelijk zijn: in Emsbürenstaat wat te gebeuren. In maart 2014 te aanschouwen.


Dit artikel komt uit het magazine Tuinzaken, een maandelijks vakblad voor de tuindetailhandel. Klik hier voor meer informatie of een abonnement op Tuinzaken.Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven