1,9 miljoen euro voor Innovatie- & Demonstratiecentra

Om innovatie in de greenport een impuls te geven, ontvangen zes Innovatie- en Demonstratie Centra (IDC's) in Westland, Lansingerland en Greenport Duin & Bollenstreek samen 1,9 miljoen euro aan Europese subsidie. Het gaat hier om de IDC's Teelt, Smaak, Energie, Water, Robotica en Bollen&Vaste Planten. Deze IDC's zijn de plekken waar ondernemers de laatste ontwikkelingen op het gebied van tuinbouwtechniek kunnen zien. Onderzoekers en telers komen daar samen om nieuwe oplossingen te zoeken voor een duurzame sector.Vliegwiel voor innovatie
Een belangrijke functie van een IDC is innovaties direct te demonstreren aan de ondernemers. "Bij een bakkie kunnen deze ondernemers praten met een aantal specialisten over de vertaling van de getoonde innovatie naar hun bedrijf", aldus Peet van Adrichem vanuit het IDC Robotica bij de Demokwekerij Westland. "Zo'n IDC is dan ook een ontmoetingsplek", vult Aad van de Berg van GreenQ aan. "Om die reden is er een Netwerkhuis opgenomen bij de IDC's in Bleiswijk."

Op de locatie in Bleiswijk werken Wageningen UR Glastuinbouw en GreenQ samen rondom teelt, water, energie en smaak. In het Westland werken Demokwekerij Westland, TU Delft en TNO samen als het gaat om robotica. Tot slot gaat het in Lisse bij de IDC Bollen & Vaste planten om een samenwerking tussen PPO Bloembollen, Boomkwekerij & Vaste planten en negen partners in de Greenport Duin- & Bollenstreek. Barry Looman, projectleider in Lisse, is daar duidelijk in: "Deze brede samenstelling van partners geeft het draagvlak weer dat er in de sector is voor dit IDC."

Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling
Naast de subsidie van 1,9 miljoen euro, investeren alle betrokken partners met elkaar nog eens 1,9 miljoen euro. De Greenport Horti Campus (GHC) is penvoerder en eindverantwoordelijk voor de IDC's. In de GHC werken bedrijven, overheden, kennis- en onderwijsinstellingen samen om kennis dichter bij ondernemers te brengen. Het realiseren van de IDC's levert een grote bijdrage aan een kennisintensieve, duurzame en innovatieve greenport. Het toegekende budget past binnen het EFRO programma 'Kansen voor West'. EFRO staat voor Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en is een fonds van de Europese Unie. Onderdeel daarvan is de Economische agenda voor de Zuidvleugel. "Met deze Economische Agenda is een breed gedragen koers uitgestippeld om een Europese topregio te worden, met innovatie als belangrijke pijler. De IDC's vormen een belangrijk vliegwiel om het innovatievermogen in onze topsector, de tuinbouw, te vergroten", onderschrijft Ewald van Vliet, burgemeester van Lansingerland.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven