"Finse belichte komkommerteelt: "opgevoerde gepimpte Ferrari"

Afgelopen week zijn een aantal komkommertelers op uitnodiging van Nunhems in Finland naar de belichte komkommerteelt wezen kijken. De groep bestond uit Nederlandse telers die zelf belichting hebben onder begeleiding van Marcel Huibers van Nunhems en Auvo Toivola van Helle Oy. 

De gangbare belichtingsniveaus in Nederland liggen tussen de 60 en 100 Watt per vierkante meter. In Finland ligt het niveau tussen de 200 en 400 Watt per vierkante meter, veelal met tussenbelichting. Indien met 400 Watt 20 uur belicht wordt, dan geeft dit ongeveer 3000 joules op een dag. In de kas met 400 Watt werd vorig jaar een productie van 200 kilo per vierkante meter overschreden. 




De opstanden werden door de Nederlandse telers vergeleken met een opgevoerde gepimpte Ferrari. Zo konden de lampen van de boven- en tussenbelichting onafhankelijk van elkaar in hoogte versteld worden. Ook konden de teeltgoten horizontaal en verticaal bewegen. Dit maakt het een stuk makkelijker om tussen te planten. 

De kostprijs voor de teler om een kilo komkommers te produceren, werd becijferd op ongeveer 1,30 euro per kilo. Een bezoek aan een supermarkt liet een prijs van 3,99 euro per kilo zien voor de Finse consument. Alle Finse komkommers worden geseald verkocht met een Finse vlag op de seal. 





Het effect van een stijgende stroomprijs is ook vrij rigoureus te noemen. Indien de stroomprijs met 1 cent per kWh stijgt, dan stijgen de kosten per vierkante meter met 15 euro met de meest intensieve uitrusting. Waar in Nederland de rassen HiJack en Nun 29997 van Nunhems voor de belichte teelt gekozen worden, kiest men in Finland voor rassen met een bepaald niveau van meeldauwresistentie. Onder andere het Nunhems ras Michella wordt gebruikt. Al met al was het een geslaagde excursie met zeer geïnteresseerde telers.



Voor meer informatie:
Marcel Huibers
Nunhems
Specialist Cucumber International
Phone: +31 620396578
Fax: +31 475595104

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven