Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer winst halen met ethyleen

Tomaten bespuiten met ethyleen heeft meerdere voordelen. Hierdoor kunnen de laatste onrijpe trostomaten namelijk toch nog rijp worden, kan de winst vergroot worden en kan de hoeveelheid voedingsmiddelafval gereduceerd worden, zo blijkt uit een proef van het Zwitserse onderzoeksinstituut Agroscope.
 
Tijdens de proef werden de trostomaten in een compartiment van een kas in Venlo elf achtereenvolgende nachten met ethyleen behandeld. In een ander compartiment van de kas gebeurde dat juist niet. Het resultaat laat de oren spitsen: in het gedeelte dat behandeld werd met ethyleen kon men 16.000 trossen per hectare meer oogsten, dat wil zeggen circa 8.000 kg per hectare (+2% van de totale opbrengst).
 
De vruchtkwaliteit varieert afhankelijk van het ras. Vruchten die met ethyleen behandeld werden, zijn meestal iets vaster, meldt Agroscope. Etheen heeft mogelijk een sterkere uitwerking op de chlorofylafbraak dan op het zacht worden van het vruchtvlees. Hierdoor zijn de vruchten optisch rijp, maar zijn ze desondanks vast. Op het zuurgehalte heeft ethyleen daarentegen geen uitwerkingen.
 
Etheen is een natuurlijk gas dat vruchten, met name tomaten, produceren tijdens het rijpingsproces.
Publicatiedatum: