Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoekers van Ohio State werken aan betere tomaat

Enkele jaren geleden isoleerde en kloonde Esther van der Knaap een gen dat de vorm van tomaten bepaalt, een vondst die bij fruittelers op grote belangstelling mocht rekenen. Maar de onderzoeker van de Universiteit van Ohio State liet het daar niet bij. Grootte speelt namelijk ook een rol. En dus liet Van der Knaap onlangs weten ook dit gen te hebben gekloond. 

Het gen, SIKLUH genaamd, bepaalt niet alleen de grootte, maar ook hoeveel tomaten een plant heeft en hoe snel ze rijpen. Van der Knaap ziet allerlei mogelijkheden: "Telers kunnen in de nabije toekomst zelf gaan bepalen hoe groot hun tomaat wordt of hoe snel hij groeit." Haar bevindingen, onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings van de National Academy of Sciences, opent een venster naar de moleculaire mechanica die duizenden jaren geleden begon toen de vrucht werd gedomesticeerd.

Toekomstig onderzoek moet nog uitwijzen hoe manipulatie van het gen in de praktijk kan worden toegepast. 

Brom: dispatch.com

Publicatiedatum: