Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
teelttip kassla Rijk Zwaan:

"Begin snel met preventief inzetten gewasbescherming"

De laatste weken hebben we te maken gehad met groeizaam herfstweer. Voor een gewas zoals sla is dit altijd gelijk van invloed. Deze gevolgen zijn direct waarneembaar en te zien op langere termijn. Directe gevolgen zijn dat de groei tijdens de opkweek sneller verloopt dan gepland. Probeer hier op in te haken om de planttijd, als het mogelijk is, iets naar voren te halen, zodat er nog een goede pootbare plant de grond in gaat. Zeker als men machinaal plant, is dit belangrijk. Grote planten lopen eerder plantbeschadigingen op dan kleinere planten, mede afhankelijk van de potmaat die men heeft besteld. Door de snelle groei vormt de plant een wat groter blad. Later kan dit nadelige gevolgen hebben, doordat dit blad op de grond gaat liggen. Het kan de smetkansen vergroten en meer geelblad kan het gevolg zijn.


Luchten nu zeker belangrijk.

Inspelen
Speel nu al in op de ontwikkeling van het gewas. Probeer ruim te luchten, zodat de plant stevig en gezond weg groeit. Bij de redelijk hoge nachttemperaturen is lucht houden 's nachts nodig. Overdag ruim luchten wil niet zeggen wagenwijd open. Men moet rekening houden met de vochttoestand van bodem en gewas, wind, zon en luchtvochtigheid. Men moet niet luchten om te luchten, maar met luchten het klimaat sturen, zodat het slagewas zich hier goed bij voelt.

Begin al snel met het preventief inzetten van de gewasbeschermingsmiddelen. Voer een bespuiting optimaal uit. De verdeling van de middelen moeten egaal en zorgvuldig gebeuren. 'Het hoeft er maar op te zitten', is geen optie. Het weer heeft natuurlijk ook invloed op verdamping en het kan nodig zijn om een extra gietbeurt te geven voor groei en het egaal op vocht houden van gewas en bodem.

 
We hebben nu alles staan qua grootte en rassen. Noodzakelijk blijft om per gewasgrootte te reageren met klimaatinstellingen. Het zal niet altijd mogelijk zijn, omdat meerdere plantgroottes en verschillende rassen in een kas kunnen staan. Middelen is dan nodig om zo kort mogelijk bij het klimaat de komen waar de verschillende gewasgroottes om vragen.


Een goede spuitvloeistof verdeling voorkomt spuitschade - Bremia in jong stadium vraagt extra bestrijding en aandacht.

Valse meeldauw
De meeste rassen hebben een ruime Bremia-resistentie, maar zijn tegenwoordig niet meer "volledig" resistent. Dit vraagt extra controle en preventieve behandelingen om ook dit probleem tijdig te tackelen. Klimaat en ook grotere te poten planten vragen om extra aandacht voor dit probleem. Blijf alert en loop regelmatig door het gewas om

niet negatief verrast te worden. Het ziektebeeld is witte schimmelpluis, meestal aan de onderkant van het blad. De schimmel heeft zich dan al in de plant genesteld en de aanwezige witsporen laten zien dat er al een vermeerdering plaats heeft gevonden. Vaak gaan de bladeren rechtop staan als reactie op besmetting.

Bemesting
Bij een snelle gewasontwikkeling hoort ook een goede bemesting. Zeker richting herfst is dit essentieel. Dit weer zal niet aanhouden en omslag bij extremen is altijd groot. Het zal dan ook nodig zijn bij sla die halfwas is en een gietbeurt krijgt, hier voeding bij mee te geven. Om de kans op glazigheid te voorkomen is het meegeven van kali noodzakelijk. Geef niet meer dan 2 EC mee om verbranding te vermijden. Wil men wat meer bijmesten, maak dan de gietbeurt iets langer of doe de watergift met meerdere beurten.

Afscheid
Na meerdere jaren de teelttip kassla geschreven te hebben, is nu de tijd aangebroken om de "pen" neer te leggen. In verband met het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar is de tijd aangebroken om het mooie bedrijf Rijk Zwaan te gaan verlaten per 1 december. Mijn interesse in de groenteteelt zal altijd wel blijven en zeker de slateelt zal mijn belangstelling houden. Toch zal de toekomst liggen in andere nieuwe dingen waar ik mijn "vrije tijd " wel aan kwijt kan. Allen veel succes gewenst in een gezonde en gelukkige toekomst, ondersteund door het telen van verse, gezonde groenten. Bedankt voor de fantastische samenwerking die ik heb mogen ervaren van mijn Rijk Zwaan collega's en van u als mens en klant.

Allen alle goeds,

Jeu Craenmehr, teeltadviseur Rijk Zwaan

Het Rijk Zwaan assortiment kassla voor de komende zaaiperiode:

Zware sla
Gardia RZ HR Bl:1-27,29,30
Halewijn RZ HR Bl:1-31

Compacte sla
Weston RZ HR Bl:1-31 IR LMV:1
Abeba RZ HR Bl:1-27,29,30
Wiske RZ HR Bl:1-30/Pb

Lollo Rossa
Satine RZ HR Bl:1-28,30,31/Nr:0
Corentine RZ HR Bl:1-31

Lollo Bionda
Lozano RZ HR Bl: 1-31/Nr:0

Rode eikenblad
Soupirai RZ HR Bl: 1-30/Nr:0


Publicatiedatum: