Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verenigde Groentetuinders vestigen zich in Terneuzen

Twee keer vijftien hectare paprika’s in Autrichepolder

Tholen - Twee blokken van vijftien hectare, voorzien van duurzame warmte en arbeidsvriendelijke logistieke systemen. Dat gaan de vijf Vlaamse paprikatelers van de Verenigde Groentetuinders wegzetten in glastuinbouwgebied Terneuzen. Gisteren ontvouwden ze hun plannen.

Glastuinbouwgebied Terneuzen groeit verder met dertig hectare glas. Het Vlaamse tuinbouwcluster de Verenigde Groentetuinders gaat twee fases van vijftien hectare bouwen in de Autrichepolder. Eind volgend jaar moet de eerste kas staan. "Dan gaan we een jaar telen en in 2016 zijn we van plan de tweede fase te bouwen", vertelt teler Koen Neyens. VGT is hiermee het eerste glastuinbouwbedrijf dat zich vestigt in de Autrichepolder. Met hun komst is twee derde van de beschikbare grond op glastuinbouwgebied Terneuzen vergeven.


Vier van de vijf van de Verenigde Groentetuinders. Van links naar rechts: Staf Verlinden, Koen Neyens, Jos Wuyts en Wim Wuyts.


Ruime belangstelling voor de nieuwbouw in Terneuzen. Niet alleen Zeeland Seaports en pers, ook de telers uit de Smidsschorreweg kwamen kijken.


Rijkevorsel
De Verenigde Groentetuinders is een coöperatie van Vlaamse paprikatelers: broers Geert en Koen Neyens en vader en zoon Jos en Wim Wuyts. In 2003 besloten ze, na een jarenlange vriendschap, samen te gaan werken. In tien jaar tijd is hun bedrijf in Rijkevorsel gegroeid naar 15 hectare paprika's (8 rood, 7 geel) met daarbij drie WKK's, rookgasreinigers en zonnepanelen. In Terneuzen gaan ze aan de slag met een vijfde compagnon: Staf Verlinden. Tot voor kort teelde hij tomaten, maar inmiddels heeft zijn kas verkocht. Samen met zijn zoon Glen gaat hij dagelijks leiding geven aan het bedrijf.

België, Nederland, Frankrijk, Duitsland
De tuinders zijn al enkele jaren bezig met de uitbreiding van het bedrijf. Glastuinbouwgebieden in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland zijn bekeken voor de keuze op Terneuzen viel. Net als voor de andere telers in het gebied is duurzaamheid belangrijk. "Duurzaam en maatschappelijk verantwoord telen zijn volgens ons vereisten. Niet alleen voor ons bedrijf, maar voor de tuinbouw in Nederland en België in het algemeen", vindt Koen Neyens. "Alleen daarmee kun je voldoen aan de steeds hogere eisen van de consument over gezondheid en controleerbaarheid."



Toen en nu:
links het huidige bedrijf in Rijkevorsel en linksonder de foto van de vier telers bij start van het bedrijf in 2003. Rechtsboven toast Staf Verlinden met Wim en Jos Wuyts op het nieuwe bedrijf. Rechtsonder uitzicht vanaf de nieuwe kavel op het Zeekanaal



Koen Neyens geeft uitleg over de plannen aan de oude eigenaren van het land. Ondertussen praat Jos Wuyts met Dick Gilhuis (commercieel directeur Zeeland Seaports) over de blauwe maandag die Gilhuis heeft gewerkt in een paprikakas. Linksonder verwelkomt Burgemeester Lonink van Terneuzen de telers en rechtsonder praat Sjoerd van Adrichem de telers bij over de bouw van hun kas.

Ruimte
Daarnaast is ook de beschikbare ruimte een doorslaggevende factor geweest. De telers gaan werken in twee fases van vijftien hectare en dat is mogelijk door de gunstige kavelindeling in het gebied, vertelt Jos Wuyts. "Hier kunnen we het perceel optimaal benutten. Deze blokgrootte is nog niet eerder weggezet voor paprika's. Er wordt gebouwd in fases van tien, twaalf hectare, maar wij denken dat we juist met tweemaal vijftien hectare voordeel kunnen behalen." Dat uit zich ten eerste al in de bouwkosten: eenmaal vijftien hectare bouwen kost minder dan tweemaal 7,5 hectare. Het bedrijf richt zich verder op duurzame arbeid door een goede relatie met het personeel te behouden en is van plan de logistiek in de kas zo arbeidsvriendelijk mogelijk te regelen met moderne systemen. "Dit wordt een schoon concept", besluit Wuyts.