combinatie topora en perliet verhoogt opbrengst

Goede resultaten met grow bags van Kleeschulte

Het Duitse bedrijf Kleeschulte uit B├╝ren (Nordrhein-Westfalen) scoort punten op de markt met haar duurzame 'grow bags' voor groenten. En dat niet alleen omdat het ecologisch waardevolle groentesubstraat goed is voor het milieu. Omvangrijke tests van het Bureau voor Milieu, Landbouw en Geologie van Sachsen tonen namelijk aan dat de oogstopbrengsten bij het gebruik van deze grow bags zelfs boven de oogstopbrengsten liggen die bij gebruikelijke substraten op steenwol- of kokosbasis behaald worden.

Onder leiding van dr. Gerald Lattauschke werd de teelt van zeven verschillende komkommerrassen onder praktijkomstandigheden getest. De oogstopbrengsten vielen bij het gebruik van de grow bags van Kleeschulte 6 tot 20% hoger uit dan bij gebruik van steenwol. Zelfs het aantal vruchten overtuigde met tot wel 19% meer gewicht. Duitse groentetelers hebben tot nu toe eveneens goede ervaringen opgedaan met het gebruik van de grow bags bij de teelt van tomaten, paprika's, aubergines, aardbeien en frambozen.
 
"Uiteraard moeten de bedrijven de bemesting en bewatering aanpassen aan het nieuwe substraat om de gewenste successen te waarborgen. Ons team staat de telers daarom met raad en daad bij", zegt Christoph Stegemann. Hij is de productmanager van de groenten grow bags bij Kleeschulte. Maar zelfs bij een langlopend experiment van de onafhankelijke deskundige Hagen Knafla van het bedrijf Hoticon in Telgte is er sprake van zeer goede oogstopbrengsten, hoewel de bemesting en bewatering hier nog niet geoptimaliseerd werden voor het nieuwe substraat.
 
Kleeschulte presenteerde de duurzame groenten grow bags twee jaar geleden als een noviteit op de markt. Ze worden in een zelf ontwikkelde procedure uit de substraatvezels topora en perliet geproduceerd. Inmiddels is de groentesubstraat ook in bio-kwaliteit voor de gecertificeerde tuinbouw verkrijgbaar.
 
 
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven