IDC voor duurzaam watergebruik in de tuinbouw morgen geopend

Op 8 oktober 2013 wordt het Innovatie en Demo Centrum (IDC) Water bij Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk officieel geopend door Ewald van Vliet, burgemeester van de gemeente Lansingerland, Ron van der Helm, directeur Leefomgeving bij de provincie Zuid-Holland en Tiny Aerts, komkommerteler en portefeuillehouder Milieu bij LTO Glaskracht Nederland.

In het IDC Water staan oplossingen voor water-gerelateerde vraagstukken in de glastuinbouw centraal. Wageningen UR Glastuinbouw test en demonstreert daarbij in nauwe samenwerking met technologieleveranciers en andere belanghebbenden innovatieve technieken en teeltconcepten. Via rondleidingen, lezingen en workshops wordt de meest recente kennis doorgegeven aan de praktijk.

Het IDC Water maakt deel uit van het project IDC Duurzame Greenports, dat wordt gesubsidieerd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) 'Kansen voor West' en de Provincie Zuid-Holland.

Waterzuiveringstechnieken

Goed en schoon water is voor de glastuinbouw van levensbelang. Gewassen hebben kwalitatief goed water nodig om te groeien. (Her)gebruik van water is niet altijd mogelijk vanwege bijvoorbeeld te hoge natriumconcentraties, ziekteverwekkers of groeiremmende stoffen. Zuiveren is daarom nodig. Het IDC Water test waterzuiveringstechnieken op effectiviteit en toepasbaarheid. Het gaat daarbij om nieuwe oplossingen voor het ontsmetten en zuiveren van drainwater, ontzouting van grondwater en het verwijderen van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen uit lozingswater.

Nieuwe teeltconcepten

In het IDC Water worden ook innovatieve duurzame teeltconcepten getest en gedemonstreerd, Optimaal gebruik van water en meststoffen en nul-emissie is daarbij het uitgangspunt. Op dit moment wordt een innovatieve substraatteelt voor Lisianthus getest en zijn teelten op water van sla en chrysant te zien. Komend jaar zal ook een hoog water- en meststoffenefficiƫnte paprikateelt met een nul-emissie worden gedemonstreerd.

Kennisuitwisseling

Het doel van het IDC is om nieuwe kennis en technieken een stap verder naar praktijktoepassing te krijgen. De onderwerpen zijn zowel voor telers als voor tuinbouw toeleveranciers erg interessant. Er worden daarom regelmatig rondleidingen, lezingen en workshop gegeven.

De opening van het IDC Water vindt plaats tijdens de jaarlijkse Kennisdag Water, die Wageningen UR Glastuinbouw en LTO Groeiservice organiseren. Tijdens deze dag zijn er verschillende workshops en demonstraties op het gebied van water in de glastuinbouw.

Het volledige programma van de Kennisdag Water en een formulier voor aanmelding zijn te vinden op de site van het project Glastuinbouw Waterproof


Bron: WageningenUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven