open dagen veredelaars

Seminis bekijkt hele keten bij introductie vollegrondsrassen

Tholen - Twee nieuwe broccoli-rassen, twee nieuwe wortelrassen, twee nieuwe preirassen en een nieuw ijsbergsla- en een nieuw bloemkoolras. Vorige week hield Seminis open dagen en een ronde langs de nieuwe introducties toont de veelzijdigheid van het bedrijf.Buiten worden de rassen getoond, binnen is er ruimte voor overleg en discussie over de keten

Harvesting a Bright Future
Vorige week zijn door diverse zaadveredelaars demodagen gehouden in Noord-Holland en ook Seminis opende de deuren. Onder het motto "Harvesting a Bright Future", wordt er gewerkt aan een goede toekomst voor de teler en daarmee ook voor het bedrijf. Dat gebeurt door de focus niet alleen op het zaad te leggen, maar de hele keten te betrekken bij de producten. Op het veld waren de rassen in de teelt te bezichtigen, binnen werd getoond hoe het product zich verder in de keten gedraagt. Daar was ook ruimte om te discussiëren over positionering van de producten.

Op het veld laat Arnold Teeuwen de introducties van het bedrijf zien. De rasseninformatie werd wordt gedeeld op borden waarop ook QR-codes staan. Daar is een reden voor: de productpagina met de Seminis-rassen is geüpdatet en de rasseninformatie is nu ook online te vinden.


Arnold Teeuwen van Seminis

SV0099BLBroccoli-ras SV0099BL is een ras uit de Performance-serie van Seminis. Dat betekent dat het ras zich onderscheidt op de bestaande rassen: schonere stammen, een groenere kleur, een consistente opbrengst door het jaar, een goede uitstraling in het schap en de potentie om snel geoogst te worden. Vorig jaar werd de broccoli al in het Verenigd Koninkrijk geïntroduceerd. De broccoli is uniform, zo'n 300 gram en makkelijk te snijden. Dankzij de verhoogde kroon is ook mechanisch oogsten een optie. Verwacht wordt dat daar in Groot Brittannië volgend jaar stappen in gezet worden.


SV1002BLBroccoli SV1002BL is dit jaar getest en is nog niet commercieel, maar hij komt eraan. "Hij zit tussen Ironman en Steel in", vertelt Teeuwen. Het ras heeft een karakteristieke, koepelvormige kop en kan vanaf half augustus geoogst worden. Doordat de kool snel groeit naar zo'n 600 gram, kan er voor de vorst veel geoogst worden en is de kans op bevroren gewas kleiner.

SV5818AC


Bloemkoolras SV5818AC vormt een opgerichte plant en rijpt in 85-90 dagen. Daarmee is het ras een week sneller dan Giewont. Het ras onderscheidt zich volgens Teeuwen vooral door de plantsterkte. "Het is een sterke plant en hij zit goed in de kas. De gezondheid is opvallend en de onderkant is sterk", vertelt Teeuwen. "Dankzij die verbeterde plantgezondheid is het ras een aanvulling op het segment."


TassicIJsbergsla Tassic is vorig jaar geïntroduceerd en staat dit jaar bij teler Granneman in Slootdorp. Het ras is sterk tegen rand en de krop heeft een grote ronde bolvorm. "En het is een snelle groeier", vult Teeuwen aan. Het ras volgroeit in 49 dagen, een week sneller dan het standaardras. Daarnaast is het ras makkelijk te verwerken en daardoor zowel populair in de verse markt als bij de snijderijen.


Carvejo en Cavora


Links Carvejo, rechts Cavora

Wortelrassen Cavora en Carvejo zijn introducties in het vroege segment en onderscheiden zich door de uniforme vorm. Carvora is een week later dan Carvejo. Beide rassen kennen een goede houdbaarheid en een sterk omzetpotentieel.

SV3274ZL en SV3192ZE


Links SV3274ZL, rechts SV3192ZE

De rondgang wordt afgesloten met de prei. De introducties zijn dit jaar herfstrassen SV3274ZL en SV3192ZE (ca een week later dan SV3274ZL). "SV3274ZL is een verbeterde Galvani", duidt Teeuwen. Het seizoen loopt van half augustus tot november. Beide rassen hebben een lange schacht en zijn minder gevoelig voor schot. Daarbij zijn ze bestand tegen roest en trips. Een laatste opvallende eigenschap is dat de rassen direct kunnen worden gezaaid. Opkweken tot seedling is niet nodig.Voor meer informatie:
Seminis
Westeinde 166
1600 AA Enkhuizen
Benelux
T 0031 228 357 000
www.seminis.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven