Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gas: Gasprijs omlaag door daling olieprijs

De afgelopen weken daalde de olieprijs flink, doordat een politieke oplossing voor de situatie in Syrië gevonden lijkt en doordat het Amerikaanse stelsel van centrale banken (de FED) steeds meer signalen geeft hun stimuleringsprogramma te willen afbouwen. Dit laatste zou betekenen dat er minder geld in de economie gepompt wordt, waardoor er ook minder geld naar de oliemarkt vloeit. Hierdoor daalt de vraag naar ruwe olie en dus ook de prijs ervan. De Europese gasprijs wordt nog altijd flink beïnvloed door de olieprijs, omdat vooral vanuit Rusland veel gas geïmporteerd wordt op basis van olie-geïndexeerde contracten.

De Day-ahead gasprijzen zijn over de afgelopen twee weken gezien weer langzaam onderweg naar beneden, maar liggen nog altijd wat hoger dan aan het begin van deze maand. De belangrijkste invloeden hierop zijn de dagelijkse (temperatuur gebonden) variatie in de gasvraag en eventuele capaciteitsbeperkingen door onderhoud. Zo stegen de Day-aheadprijzen afgelopen vrijdag door een aankondiging van extra onderhoud aan het gassysteem van het Noorse Gassco. Aan de andere kant is vorige week een aantal dagen geen gas geïnjecteerd in de Britse Rough gasvoorraad, waardoor er meer aanbod op de markt overbleef. Dit drukte de korte termijn gasprijzen juist. Vanaf afgelopen dinsdag is de Rough gasvoorraad echter weer operationeel.


Bron: Powerhouse
Publicatiedatum: