IJsbergsla houdt niet van het klimaat in de Pfalz

Schifferstadt - "Wij testen hier nieuwe dingen op het gebied van groententeelt en ontwikkelen oplossingen die functioneren bij de landbouwbedrijven", legt dr. Norbert Laun uit terwijl hij naar een veld met ijsbergsla wijst. Hiermee vormt het 'Queckbrunnerhof' in het Duitse Schifferstadt de grens tussen wetenschap en praktijk. "In de Duitse regio Vorderpfalz is het eigenlijk te warm om ijsbergsla te telen. Daarom hebben we op het proefveld verschillende soorten geplant, om er zo eentje uit te filteren die om kan gaan met het milde klimaat hier", aldus de leider van de proefafdeling van het dienstverleningscentrum 'Diensleistungszentrum Ländlicher Raum Rheinpfalz' (DLR) tijdens de velddag.
 
Eenmaal per jaar komen telers en agrarische vakmensen uit heel Duitsland tijdens de velddag in Schifferstadt bij elkaar waar zij zich laten informeren over actuele teeltproeven. Dit jaar stonden milieuvriendelijke bemestingsmogelijkheden van bloemkool, rucola en andere slasoorten, onkruidbeheersing en het vergelijken van oude en nieuwe rassen in het middelpunt.
"Vroeger was er alleen in het voorjaar kropsla, maar tegenwoordig hebben we dankzij gerichte teelt het hele jaar door sla in alle soorten en maten", aldus Norbert Laun. De 'normale' kropsla van vroeger heeft een kleine krop, waar de bloesem met alle macht naar buiten dringt zodra de dagen langer worden. "Dat heeft de oogsttijd tot het voorjaar beperkt. Maar aangezien de vraag naar regionale, duurzaam geteelde producten steeds verder stijgt, moeten de telers zich hierop instellen en ook groenten telen die normaalgesproken helemaal niet in de Vorderpfalz groeien - zoals ijsbergsla." Daarom probeert men in samenwerking met verschillende universiteiten planten te telen die de behoefte kunnen dekken.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven