Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vernevelsystemen: veelbesproken, groot potentieel voor kaskoeling

Vernevelsystemen die kleine druppeltjes water gebruiken om kassen te koelen zijn al in gebruik sinds de jaren '80, maar hun volledige potentieel is wellicht nog niet behaald. De methode is veelbesproken. Sommige telers kunnen niet zonder, anderen haten het. Volgens Mark Stanley geven complicaties met waterbehandelingen en een gebrek aan controle over het klimaat het systeem een slechte reputatie. Maar met de vooruitgang in waterfiltratie en computergestuurde klimaatcontrole kunnen vernevelsystemen wel degelijk zorgen voor een efficiëntere koeling.



Vernevelsystemen werken volgens het principe van adiabatische koeling, verklaart Mark Stanley van MicroCool. Ze creëren een fijne mist door het forceren van water onder druk door middel van een kleine nozzle. Bij het systeem van MicroCool is de waterdruk ongeveer 70 bar met een nozzle van 200 micrometer. De waterdruk en de grootte van de nozzle dwingen miljarden waterdruppels ter grootte van 10 micron, ongeveer een tiende van de diameter van een menselijke haar, door de opening. Omdat ze zo klein zijn, blijven ze veel langer in de lucht zweven dan grotere waterdruppels. Hoe kleiner het druppeltje, des te groter het koeleffect.



"Computers kunnen ventilatieopeningen selectief uitschakelen om een lage druk te creëren en droge lucht met een hoge snelheid in de kas te trekken op hetzelfde moment dat er vochtige lucht wordt onttrokken," verklaart Stanley. "Dat is waarom het zo belangrijk is dat ons systeem werkt met een klimaatcomputer. Anders kom je niet tot de juiste combinatie van factoren, die noodzakelijk is voor een effectieve koeling." 

Vroege systemen werden ook geplaagd met sproeiers verstopt door mineralen in het water, maar dat probleem is eveneens verholpen.


Meer informatie:
MicroCool
Mark Stanley
 +1-760-834-3345
mark.stanley@microcool.com
www.microcool.com