Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tuinbouwpraktijk wil onderzoek aansturen

Als een groep telers een bepaald onderwerp belangrijk vindt en daar ook in investeert, dan moet de overheid prioriteit geven aan dat onderwerp. Het European Innovation Partnership (EIP) voor de landbouw biedt boeren en tuinders een instrument om onderzoek beter aan te sturen. Maar dit moet niet leiden tot een bureaucratische, gesloten regeling waar vraag gedreven initiatieven in verzanden. Bijvoorbeeld panels van 'experts' die breed gedragen onderzoeksvoorstellen nog eens gaan beoordelen op prioriteit.

Dit was de rode lijn op de derde ronde van de EIP-tour, die LTO Europe Direct organiseerde bij boomkwekerij Fleuren in Baarlo. De doelgroep was deze maal de tuinbouw. Er waren deelnemers uit alle sectoren (fruit, bollen, boomteelt, glastuinbouw, vollegrondsgroenteteelt) en daarnaast van netwerken, kennisinstellingen, projectorganisaties, Rabobank, provincies Noord-Brabant en Limburg en het ministerie van EZ. Ook was er deelname van het Vlaamse Innovatiecentrum.

Sprekend waren de voorbeelden uit de praktijk die te berde gebracht werden. Vruchtboomkweker Harry Schrama wil met een groep van 15 onderstammentelers ("driekwart van de Nederlandse productie") onderzoek laten doen, maar loopt tot nu toe overal tegen een muur aan. Aad van den Berg van GreenQ komt met zijn groep telers, onderzoekers, voorlichters en toeleveranciers wel tot concreet onderzoek op basis van prioritering door de eigen groep. Hierbij heeft hij steun van Wageningen UR.

Ilse Geijskens van het Innovatiecentrum vertelde dat het EIP ook in Belgiƫ opgenomen wordt in het plattelandsontwikkelingsplan. Er worden al bedragen genoemd voor steun aan 'operationele groepen' van agrariƫrs en onderzoekers. In de discussie benadrukte inleider Koert Verkerk (LTO) meermalen dat het EIP bedoeld is om te faciliteren. Voor echt onderzoek moet een 'Operationele Groep' op zoek naar andere fondsen, zoals in het nieuwe Europese kaderprogramma "Horizon 2020". Maar onderzoeker Sjaak Bakker vindt dat er in de Europese onderzoeksprogramma's tot nu toe veel te weinig aandacht is voor tuinbouw. De sector moet daarom meer samenwerken om in Brussel hoger op de onderzoeksagenda te komen. Sector-gestuurd onderzoek is een concept waar het Directoraat-Generaal Onderzoek van de Europese Commissie nog aan lijkt te moet wennen. Nederland loopt hierin misschien wel voorop met haar topsectoren. Al werd ook opgemerkt dat het "MKB aan de topsectoren niets heeft".

De eerste twee bijeenkomsten van de EIP-tour waren gericht op de akkerbouw en melkveehouderij. Er komt dit najaar nog een vierde voorlichtingsbijeenkomst. De bijeenkomsten zijn getimed rond de totstandkoming van het Nederlandse plattelandsontwikkelingsplan ("POP") 2014-2020, waar het EIP een onderdeel van wordt. Dit moet voor eind 2013 voor goedkeuring worden ingediend in Brussel. Medio 2014 zou het POP en daarmee het EIP, dan van start kunnen gaan.


Bron: LTO Noord
Publicatiedatum: