Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Derde generatie Van Adrichem aan de slag in Westdorpe

Tholen - De derde generatie Van Adrichem gaat aan het werk op Glastuinbouwgebied Terneuzen. Gesteund door hun vader, ooms en grootvader gaan broers Sjoerd en Bas van Adrichem grove trostomaten telen op de nieuwe locatie van het bedrijf in Westdorpe.



Gisteren is onder grote belangstelling een start gemaakt met de bouw van de nieuw kas van Kwekerij Van Adrichem op Glastuinbouwgebied Terneuzen. Geert van Adrichem sr, oprichter van het bedrijf en bijna 92 jaar oud, heide de paal de Zeeuwse grond in. De kas wordt ruim negen hectare groot (tralie 12,00 m, kasbreedte 235 m, kolomhoogte 6,5 m en vakmaat 5m). Volgens de planning moeten de planten in januari de kas ingaan zodat er vanaf april geoogst kan worden.

De keuze is op glastuinbouwgebied Terneuzen gevallen omdat er tegen een gunstige prijs restwarmte en CO2 kan worden geleverd volgens een langjarig contract. Daarnaast zijn er volop uitbreidingsmogelijkheden op het gebied: de tweede fase kan tien hectare worden en ook voor een eventuele derde fase (totaal 25 ha netto glas) is ruimte beschikbaar. Ook de hoeveelheid zonuren was een beweegreden voor de ondernemers –waarbij ze bijval kregen van de zon, die stralend scheen tijdens de bijeenkomst.


Veel belangstelling gisteren in Westdorpe voor de plannen van Kwekerij Van Adrichem. Linksboven Jan Taks van WarmCO2, rechtsboven Ton-Ewout van Dalen van het begeleidende adviesbureau Looije Agro Technics. Ook het Voorlichtings- en Opleidingscentrum, Havecon en Rabobank kwamen kijken, evenals Tiny Aerts van ZLTO.


En het moment: de eerste paal gaat de grond in


Jaarrond telen
Kwekerij van Adrichem heeft reeds vestigingen in Steenbergen (15 ha) en De Lier (5 ha). In de nieuwe kas wordt onbelicht geteeld, vertelt Sjoerd van Adrichem. Hij gaat de locatie samen met zijn broer Bas leiden, gesteund door vader Jos en ooms Geert, Loek en Steef. "Momenteel wordt een deel van de kas in Steenbergen opgehoogd en voorzien van belichting", vult Bas van Adrichem aan. "Dankzij de WKK's, die daar al staan, kunnen we met eigen energie belichten. Hier zouden we energie moeten inkopen, terwijl we dankzij de restwarmte en CO2 nu heel duurzaam kunnen telen." Met deze opzet kan Kwekerij van Adrichem binnenkort jaarrond leveren aan Prominent.


De familie Van Adrichem met Hans van der Hart, Jenny Crone, Jan Taks en Dick Gilhuis van Zeeland Seaports

Jonge telers
Hoewel de twee jonge telers nog niet heel bekend zijn met de regio, zien ze de uitbreiding als een enorme kans. Sjoerd van Adrichem is al langer in het familiebedrijf aan het werk. Voor Bas is het een herintrede. Hij heeft de afgelopen jaren ervaring opgedaan bij De Kabel. In Terneuzen gaat hij zich hoofdzakelijk bezighouden met de personeelszaken, terwijl Sjoerd zich richt op de teelt.