Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rob de Rond, De Rond Agro:

"Op de rabarbermarkt kan een pallet meer of minder snel grote veranderingen brengen"

Tholen - Over een aantal weken start De Rond Agro weer met haar rabarberproductie uit verwarmde tunnels. Een moment waar naar uitgekeken wordt, want de laatste weken is er minder product beschikbaar dan normaal. "Het is nog niet het makkelijkste najaar geweest, waardoor we merken dat er de laatste weken over het algemeen minder rabarber beschikbaar is."

Echter is vanuit vraagzijde juist de vlam in de pan geslagen, zo geeft de ervaren teler uit het Brabantse Hoeven aan. "Twee weken geleden liep het allemaal zeer matig, maar richting het einde van die week is dat helemaal omgedraaid. Van alle kanten, Europa en verder, is er opeens goede vraag naar rabarber. Het is deze weken traditiegetrouw het geval. De eerste dagen na Fruit Logistica moet iedereen zich een beetje settelen voor alles weer terug gaat naar de dagelijkse gang van zaken. Als dat vervolgens gebeurd is, schiet de vraag weer de hoogte in. Desalniettemin heeft dat, vanwege het beperkte aanbod van het moment, ook gevolgen voor de prijzen."

"Voor de komende tijd is mijn verwachting dat er vanaf week 11 weer wat meer beschikbaar komt in de markt", gaat Rob verder. "Het is een pure verwachting, maar ik hoop toch dat we die kant wel op gaan. Desalniettemin mogen wij over het algemeen niet mopperen. Samen met The Greenery lopen we nog steeds door met het Engeland verhaal en ook Zwitserland is inmiddels opgestart met zijn retailprogramma's."

Commodity versus niche
"In een nicheproduct als deze is het echter lastig in te spelen op de wisselvalligheid, wat aan beide kanten van het spectrum voor snelle verandering kan zorgen. Het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika zijn voor ons belangrijke afzetmarkten, maar daar is de vraag toch vaak afhankelijk van eigen productie. Zeker in het VK neemt de vraag na Nieuwjaar af, omdat er meer eigen productie is. Dan zie je dat daar altijd voorrang wordt gegeven aan eigen producten. Alleen als er wat minder telers in productie zijn, willen ze nog wel voor een paar pallets aan Nederlands product erbij doen voor risicospreiding."

"Dit trekt zich in grotere mate ook door naar de Verenigde Staten. De ene keer kan alles die kant op en de week erna loopt er bijna niets. Ook daar zien we namelijk vanaf februari/maart meer eigen productie sinds kort. Daarin zie je ook het verschil tussen een nicheproduct en een commodity. Een vrachtwagen peren raakt bijvoorbeeld altijd wel relatief snel verkocht, maar als er een pallet te veel of te weinig rabarber is, kan het al grote veranderingen geven op de markt. Daarom zijn we altijd blij dat we naast de vrije markt ook bepaalde retailprogramma's hebben met The Greenery, waardoor we daar ook ons product kwijt kunnen en als bedrijf een stukje continuïteit kunnen creëren."

Onderbuikgevoel
De Rond Agro wil door middel van een precieze teeltplanning bijna jaarrond rabarber kunnen leveren. Zo stappen ze in een jaar over van vollegrond in de zomer, naar kassen in winter en tunnel in het voorjaar. En ondanks de uitdagingen kijkt Rob toch met goede moed naar het zomerseizoen. "De laatste weken van het kasseizoen zijn nu dus bezig, maar het is uitdagend geweest. Over het algemeen hebben we een natte herfst en winter gehad. De vorstperiode was voor velen leuk, maar gaf ook 10 tot 15 cm sneeuw, wat weer in water verandert. Het heeft voor best wat voorzichtigheid gezorgd onder telers hoe het voorjaar en de zomer eruit gaan zien. Het vele water kan zorgen voor een opbrengstderving, dus is het maar de vraag hoe dat zich gaat ontwikkelen."

"Door de klimatologische problemen, komen er steeds meer factoren waar je rekening mee moet houden. We proberen hier met onze perceelkeuzes ook naar te kijken en op te acteren, maar voor het komende zomerseizoen vind ik het lastig. Je moet nooit te veel achter bepaalde dingen gaan zoeken. Als ze goed groeien, groeien ze goed. Alleen als er links en rechts al wordt gedacht aan probleempjes wil dat onderbuikgevoel van telers vaak kloppen. Ik verwacht echter toch dat we wel weer een mooie zomer tegemoet gaan. De afwisseling houdt het namelijk ook uitdagend", zo lacht Rob.

Voor meer info:
Rob de Rond
De Rond Agro
Gors 127
4741 TC Hoeven
0165-312314
info@derondagro.nl
www.derondagro.nl