Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Finse groothandel en importeur Satotukku:

"Alternatieve bronnen vinden voor Spanje en andere zuidelijke telerslanden"

De klimatologische uitdagingen in heel Europa, vooral in Spanje als belangrijkste leverancier aan Finland, zetten importeurs in het Scandinavische land ertoe aan om naar andere bronnen te kijken om hun risico's te verminderen. Het bevoorraden van de Finse markt met de juiste producten op het juiste moment, in een markt die bekend staat om zijn hoge consumptie van groenten en fruit, is een enorme taak. Satotukku, de importeur en groothandelaar in verse groenten en fruit in Finland, onderdeel van de Greenfood Group, merkt ook op dat de inflatie de stemming onder consumenten drukt.

Spanje is een belangrijke leverancier voor de Scandinavische landen, maar heeft de laatste tijd te maken gehad met erg droge zomers, wat een uitdaging vormt voor grote importeurs zoals Satotukku. Kaisa Malmberg, commercieel directeur van Satotukku: "Dit baart ons zorgen. We merken al deels de gevolgen; er kunnen tekorten ontstaan, het fruit kan kleiner worden of van mindere kwaliteit zijn, en de prijzen kunnen sneller veranderen dan voorheen. Deze situatie dwingt ons om alternatieve herkomstlanden te vinden naast Spanje en andere zuidelijke telerslanden."

Satotukku is een grote AGF-importeur en -groothandelaar in Finland. "We hebben sterke wortels in de vershandel op de Finse markt en bieden al 57 jaar een breed assortiment groenten en (zacht)fruit aan retailers, groothandelaren en de laatste tijd ook aan e-commerce-klanten. We importeren van over de hele wereld, ongeveer 40 miljoen kilo per jaar. Bananen zijn ons grootste product, gevolgd door tomaten, komkommers, sinaasappelen en ander citrus, appelen, sla en druiven," legt Malmberg uit.

Finland wordt gezien als een land met een hoog inkomen, maar door de inflatie, aangewakkerd door de oorlog van buurland Rusland in Oekraïne, zijn de prijzen in heel Europa flink gestegen. Malmberg zegt dat de inflatie een grote invloed heeft op de consumptie van AGF, die in Finland is gedaald. "Helaas zien we ook dat de afzet wordt beïnvloed door inflatie. De koopkracht van de huishoudens is gedaald, wat van invloed is op het consumentengedrag, omdat ze minder verse groenten en fruit consumeren. Hun boodschappenmandje bevat nog steeds reguliere groenten en fruitsoorten uit de basiscategorieën, maar verse kruiden, zachtfruit of exotisch fruit laten ze misschien links liggen of kopen ze gewoon zelden. Ook de afzet van biologische producten heeft te lijden gehad onder inflatie, hoewel dit van gebied tot gebied kan verschillen."

Voorjaars- tot zomervoorraad lokaal en Europees
"Nu in het voorjaar verkopen we Europese asperges, nieuwe kool en aardappelen, steenfruit, watermeloen en andere meloenen uit Spanje en binnenkort ook kersen. Alle nieuwe kasgroenten uit Nederland vormen de basis van ons assortiment. In de zomer hebben we ons hoogseizoen voor alle lokaal geteelde groenten, zowel uit tunnels als vollegrond, en voor aardbeien, frambozen en later in de zomer voor wilde blauwe bessen. Ook watermeloen en andere meloenen en alle steenfruitsoorten zijn erg belangrijk. Aangezien onze winter koud, lang en zeer sneeuwrijk is geweest, verwachten wij Finnen echt van de zon te genieten, tijd buiten door te brengen en de zomer ook op ons bord te hebben," zegt Malmberg.

Ze halen ook fruit uit Zuid-Amerika, waarbij bananen het grootste deel van het geïmporteerde fruit uitmaken. "Bananen verkopen goed, het is het eerste wat een consument pakt op de versafdeling van een supermarkt," zegt Malmberg.

Ze hebben ook de gevolgen gezien van de vertragingen in het vervoer vanuit de Rode Zee, vooral voor druiven uit India. "Het seizoen van de Indiase druiven is ook voor ons belangrijk in de lente, en dit jaar was de uitdaging de langere route via Zuid-Afrika, waardoor het fruit op het water twee weken langer onderweg is. Gelukkig was de kwaliteit dit jaar erg goed," besluit Malmberg.

Voor meer informatie:
Kaisa Malmberg
Satotukku
Tel: +358 10 581 6041
[email protected]
www.satotukku.fi

Publicatiedatum: